În județul Bihor

În județul bihor Multicultural, multietnic, cu reședința la Oradea, întregul județ Bihor este destinația ideală pentru toate categoriile de turiști.

Multicultural, multietnic, cu reședința la Oradea, întregul județ Bihor este destinația ideală pentru toate categoriile de turiști. Pornind din Oradea, situată la o distanță relativ egală față de Viena, Praga sau București, ne îndreptăm către o stațiune balneară de  tradiție, dar și către zona montană.


Ghidul nostru de azi, Adrian Dubere, coordonatorul Centrului Național de Promovare și Informare Turistică Bihor, spune că, în primul rând, odată ajunși în Oradea, putem începe cu o vizită în centrul istoric.  "Începem din Piața Unirii, unde găsim Palatul Vulturul Negru, construit în stilul Art Nouveau, bisericile de acolo, Biserica cu Lună, care are un sistem care indică fazele lunii. Piața este frumoasă, renovată și s-au amplasat statui noi cu eliberatorii orașului acum 100 de ani, care au participat la reîntregirea României. Vom avea și o statuie nouă cu Regele Ferdinand I. Vom trece podul refăcut frumos către zona pietonală din Oradea, unde avem palatele restaurate în mare parte, în stilul specific fiecăruia, toate fiind clădiri istorice. Putem merge apoi la Muzeul Țării Crișurilor, unde putem vedea expozițiile din ziua vizitei, de la istorie, artă populară. Lângă muzeu se află Grădina Zoologică. De asemenea, sinagogile noastre, două la număr, sunt transformate în muzee. Una este chiar în drum spre cetate. Trecând pe lângă Palatul Vulturul Negru, Palatul Primăriei, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, ajungem la Cetatea Oradea, care e reabilitată și care găzduiește aproape în fiecare weekend câte un eveniment. De acolo, putem merge spre Complexul Baroc, unde avem șirul canonicilor. Palatul Baroc din Oradea are 365 de ferestre, câte zile sunt în an. În apropiere, se găsește și Catedrala Romano-Catolică, cea mai mare din estul Europei după cea din Ungaria. Iubitorii de cultură și spectacol pot vizita teatrul Regina Maria."


Cetatea Oradea rămâne în continuare monumentul reprezentativ al orașului. O bună parte din istoria județului a gravitat în jurul acestui ansamblu, atât la începuturi, în primele secole de existență, când a fost centru spiritual, religios, dar și în ultima perioadă, când a fost centru cultural renascentist. În secolele următoare, spre zilele noastre, a fost o importantă fortificație militară transilvăneană. Acum se poate vizita, iar aici au loc diverse evenimente.Adrian Dubere. "În luna iulie vom avea un eveniment de amploare. Este Festivalul Medieval, care va avea loc în Cetatea Oradea și se preconizează a fi unul dintre cele mai mari din țară. Vor participa circa 50 de trupe de cavaleri și domni și domnițe. Vor avea loc lupte medievale, se vor organiza expoziții cu artă războinică din vechile vremuri. Va fi unul dintre festivalurile frumoase, pe lângă celelalte festivaluri pe care le organizăm în Oradea. Festivalul de Teatru Scurt, Festivalul Internațional de Folclor, Festivalul De Film, Festivalul Big Picnic, Festivalul Internațional de Film Transilvania. De la toate culturile, iudaică, slovacă, maghiară, vom avea câte un eveniment în Oradea."


Ieșind din Oradea, în imediata apropiere găsim două stațiuni balneoclimaterice. Adrian Dubere, coordonatorul Centrului Național de Promovare și Informare Turistică Bihor.  "Băile Felix și stațiunea 1 Mai, unde avem aqua parkuri, locuri de cazare destule unde turiștii se pot relaxa și pot face tratament în apele noastre termale din ștrandurile acoperite și deschise. Spre zona montană avem de vizitat cinci peșteri, pentru care nu avem nevoie de echipament de specialitate: Peștera Urșilor, Peștera cu cristale Farcu, Meziad, Unguru Mare și Peștera Vadu Crișului. Există ghizi ale căror date de contact  le putem oferi turiștilor. Celor care nu se simt bine în peșteri le facem o invitație în zona carstică Padiș, unde pot admira sălbăticia naturii, Pădurea Craiului, care face parte din Parcul Natural Apuseni, care este o rezervație. Există trasee de nivel mediu, ușor și chiar greu pe care se pot străbate munții Apuseni. Pentru cei pasionați, avem și zone de cicloturism. De asemenea, există și un sat de vacanță renumit, Vârtop. După câteva zile petrecute în Oradea și în stațiunile din apropierea orașului se pot petrece două, trei zile în natură, la munte, în județul nostru. Aici pot degusta mâncarea tradițională. În partea de nord, se poate vizita zona viticolă. Ca fapt divers, avem o localitate cu 1000 de pivnițe. Aici se fac degustări de vin."


Întregul județ Bihor este destinația ideală pentru cei care vor să vadă un adevărat spectacol multietnic. Comunitățile minoritare de maghiari, germani, italieni sau slovaci conviețuiesc în armonie, prezentând turiștilor frânturi de istorie, dar și tradiții și obiceiuri, prin evenimente organizate anual în sate și orașe. Iar, la sate, veți găsi și meșterii populari, spune Adrian Dubere.   "Chiar acum se face la Vadul Crișului un centru în care turiștii și copiii care vor dori să învețe tainele meșteșugul olăritului vor fi invitați să participe și de unde pot cumpăra obiecte. Încă mai avem și câțiva meșteri populari specialiști în ladă de zestre, care ar da mai departe doritorilor taina meșteșugului și care au la vânzare astfel de lăzi de zestre în miniatură. Avem și meșteri care fac costume populare. Aceștia se pot vizita acasă și se poate vedea modul de lucru și achiziționa obiectele de artizanat."


Înainte de orice vizită în județul Bihor, nu ratați o vizită la Centrul național de Informare și Promovare Turistică. Aici vă veți putea construi toate traseele, în funcție de preferințe.  "Turistul ajuns la noi poate primi ghidul turistic al orașului Oradea și despre toate destinațiile turistice din județ. Avem și un ghid specific pentru peșteri, pentru stațiunea Băile Felix, pentru Parcul Natural Pădurea Craiului. Avem un ghid general al județului Bihor. Am creat ghiduri generale și ghiduri specifice unei destinații turistice. Acestea sunt în 12 limbi, printre care ebraică, italiană, franceză, engleză, poloneză, germană. Un grup de polonezi, la finalul vizitei, după recomandările noastre și după ce și-au făcut poze cu un totem care reprezintă o casă tradițională țărănească din județ, au fost plăcut surprinși când le-am oferit și un ghid de turism în limba poloneză."


Invitația a fost lansată. Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație! 


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-22 14:00:00
Vizualizari: 459
TiparesteTipareste