Jurnal românesc - 23.05.2019

jurnal românesc - 23.05.2019 Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni anunţă că va derula proiecte în șapte comunități istorice românești, în perioada 24 mai - 2 iunie, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță deschiderea procesului de selecție a asociațiilor, fundațiilor și ONG-urilor în vederea derulării Programului de acordare de burse elevilor români din Ucraina înscriși în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă. Cuantumul bursei acordate de MRP este de 1.000 de lei pentru fiecare elev. În prima etapă de implementare a Programului vor fi acordate burse pentru elevii etnici români înscriși în clasa I în anul școlar 2018-2019. În cea de a II-a etapă, în funcție de resursele financiare disponibile, vor fi acordate burse elevilor înscriși în clasa a II-a. Sunt eligibile pentru a participa la procesul de selecție toate asociațiile, fundațiile sau organizațiile nonguvernamentale care aparțin etnicilor români din Ucraina și au ca obiect de activitate păstrarea, afirmarea sau promovarea identității culturale, lingvistice, religioase şi etnice a românilor din ţara vecină. Lista completă a documentelor necesare depunerii dosarelor poate fi consultată pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni www.mprp.gov.ro, iar termenul pentru transmiterea acestora este 31 mai. Peste 1.600 de copii etnici români din regiunile Trascarpatia, Cernăuți și Odesa au primit burse din partea MRP în anul școlar 2017-2018.


Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni anunţă că va derula proiecte în șapte comunități istorice românești, în perioada 24 mai - 2 iunie, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni. Manifestările se vor derula după cum urmează: pe 24 mai, la Comrat în Republica Moldova, pe 25 mai, la Sân Mihai în Voievodina, Serbia, pe 26 mai, la Ismail şi Cernăuţi în Ucraina, la Corcea în Albania şi la Negotin pe Valea Timocului în Serbia, pe 1 iunie, la Vidin în Bulgaria şi pe 2 iunie, la Bor în Serbia. Evenimentele care se vor desfăşura în comunităţile istorice cuprind conferinţe, prelegeri, recitaluri de poezie şi spectacole de folclor. Institutul Eudoxiu Hurmuzachi transmite că acţiunile au drept scop păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din comunitățile istorice şi că proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate "Mihai Eminescu", din Planul de activități aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.


A doua ediţie a Festivalului Culturii Românilor de Pretutindeni, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, se desfăşoară în perioada 23-26 mai la București. Festivalul reuneşte artiști români din ţară şi din străinătate, care activează în diverse domenii precum pictură, sculptură, design, muzică, literatură, film, dans şi operă. Festivalul marchează Ziua Românilor de Pretutindeni, care se serbătoreşte pe 26 mai, şi propune totodată un "Dialog despre Libertate" în anul în care se împlinesc 30 de decenii de la căderea comunismului. Manifestările includ expoziţia "Aici-Acolo" de la Muzeul Naţional Cotroceni, expoziţia de pictură "În timp ce vorbim..." şi proiecţia filmului "A fost sau n-a fost", la centrul CreArt, tururi ghidate ale Muzeului Naţional al Literaturii Române, expoziţiei centrale "Romanian Design Week 2019" şi Parcului "Regele Mihai I", spectacolul de dans "Text Shop - One Man Show Performance Gigi Căciuleanu", un concert de doine şi proiecţia filmelor "Maria-inima României" şi "Descoperă România cu Peter Hurley", la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Festivalul se încheie pe 26 mai, la Opera Naţională Bucureşti, cu o defilare de modă a studenţilor Universităţii Naţionale de Artă, o prezentare a costumelor de operă din piese celebre şi cu spectacolul de gală "Nunta lui Figaro".


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-23 11:30:00
Vizualizari: 460
TiparesteTipareste