Retrospectiva săptămânii 19.05 - 25.05.2019

retrospectiva săptămânii 19.05 - 25.05.2019 Sumar: Alegeri europarlamentare şi referendum în România / Reglementarea activităţii de taximetrie alternativă / Dosare celebre din justiţie / Inundaţii în România

Alegeri europarlamentare şi referendum în România

Sute de milioane de cetăţeni europeni sunt aşteptaţi la vot, între 23 şi 26 mai, pentru a alege viitorul legislativ european, cu un mandat de 5 ani.Scrutinul  a început , joi, în Marea Britanie şi Olanda şi se încheie pe 26 mai în majoritatea statelor membre, inclusiv România. În urma votului, vor fi aleşi 751 de eurodeputaţi, dintre care 33 vor fi români. In ţară, aceasta a fost ultima săptămână de campanie electorală pentru euroscrutin. Sunt înscrise în cursă 13 formaţiuni politice şi trei independenţi. Pentru românii de peste hotare au fost înfiinţate 441 de secţii de votare, cele mai multe în Italia, Spania şi Republica Moldova vecină. In România, simultan cu euroscrutinul are loc şi referendumul pe teme de justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis. Alegătorii vor primi trei buletine - unul pentru alegerile europarlamentare şi câte unul pentru fiecare întrebare a referendumului. Românii care au împlinit vârsta de 18 ani sunt chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" cu privire la următoarele întrebări:  ''Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?'', respectiv, ''Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?''. Potrivit legii, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.  


Reglementarea activităţii de taximetrie alternativă

Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind reglementarea activităţii de ridesharing se află până pe 3 iunie în dezbatere publică. Documentul a apărut după ce companiile de transport alternativ au cerut reglementarea de urgenţă a serviciilor lor pentru a putea funcţiona în continuare.  Dupa mai multe runde de negocieri, reprezentanţii companiilor de ridesharing au ajuns, joi, la un acord cu reprezentanţii Guvernului în ceea ce priveşte proiectul de OUG dedicat aplicaţiilor de profil din România. Noile reglementări vor asigura condiţii egale de autorizare între aplicaţiile de transport alternativ şi companiile de taxi. Deţinătorii aplicaţiilor pentru transport alternativ vor fi obligaţi să se autorizeze la Ministerul Comunicaţiilor pentru această activitate, iar şoferii parteneri vor respecta cerinţele tehnice şi juridice similare taximetriştilor pentru a face transport de persoane autorizat contra cost. In România, peste 200.000 de oameni au semnat o petiţie pentru reglementarea de urgenţă a serviciilor de ridesharing, a anuntat Asociaţia Coaliţia pentru Economia Digitală, o organizaţie independentă care reprezintă principalele companii de profil. Potrivit acestora, efectele lipsei de reglementare s-au regăsit în faptul că mii de şoferi nu mai au venituri, iar 2,5 milioane de utilizatori fie nu pot găsi o maşină, fie trebuie să plătească costuri şi de trei ori mai mari. Companiile de taximetrie, criticate constant pentru slaba calitate a serviciilor, acuza, in replica, firmele de ridesharing ca functioneaza ilegal.


Dosare celebre din justiţie

Fostul primar al Constanţei (oraş românesc la Marea Neagră), Radu Mazăre - a fost adus, luni, în ţară sub escorta poliţiştilor români, el fiind extradat de Madagascar, unde se afla din decembrie 2017. Radu Mazăre este condamnat în mai multe dosare de corupţie, însă pedeapsa definitivă, care a atras şi mandatul internaţional de căutare, este cea dată în luna februarie de Instanţa Supremă, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa, pentru care are de executat o pedeapsa de aproape 10 ani. Fostul edil a plecat din România la sfarsitul lui 2017, în timp ce se afla sub control judiciar, acuzând presiuni politice în procesele penale care îl vizau, iar acolo a făcut demersuri pentru obţinerea azilului. Tot luni, la Bucureşti, Inalta Curte de Casaţie şi Justitie a amânat, pentru 27 mai, pronunţarea în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, sud, dosar în care liderul PSD(la guvernare), Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu. Dragnea a fost condamnat în primă instanţă - de un complet format din 3 judecători - la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, iar la termenul anterior, a pledat nevinovat. Totodată, avocaţii inculpaţilor au cerut, fără succes, amânarea pentru a aştepta o decizie a Curţii Constituţionale asupra unei sesizări depuse de deputatul social-democrat Florin Iordache privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători ai Instanţei supreme. CCR a amânat pentru 5 iunie luarea unei decizii. Sesizarea a fost depusă de Iordache în perioada în care Liviu Dragnea îi delegase atribuţiile de conducere a Camerei Deputaţilor. Delegarea atribuţiilor a fost de asemenea contestată la Curtea Constituţională de PNL, opoziţie. Luni, Curtea  a respins şi această sesizare.


Inundaţii în România

Si în aceasta săptămână, România s-a aflat sub incidenţa codurilor galben şi portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii, ploi torenţiale şi inundaţii.  Au fost afectate zeci de localităţi din nordul, centrul şi sudul ţării, inclusiv capitala. S-au produs scurgeri de pe versanţi, viituri rapide şi creşteri ale debitelor pe anumite cursuri de apă care au produs pagube. Pompierii din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pentru evacuarea apei din zeci de locuinţe, curţi, subsoluri şi beciuri. Traficul rutier şi feroviar a fost temporar blocat din cauza copacilor căzuţi pe carosabil sau a aluviunilor de pe unele drumuri naţionale, judeţene şi comunale. Apele mai multor râuri au inundat sute de hectare de terenuri agricole, păşuni, gospodării.www.rri.ro
Publicat: 2019-05-25 11:48:00
Vizualizari: 656
TiparesteTipareste