Inițiative pentru combaterea poluării apelor cu microparticule

inițiative pentru combaterea poluării apelor cu microparticule La nivel european sunt necesare eforturi comune pentru combaterea poluării mărilor şi oceanelor cu plastice şi microplastice sau non-plastice provenite din râuri.

La nivel european sunt necesare eforturi comune pentru combaterea poluării mărilor şi oceanelor cu plastice şi microplastice sau non-plastice provenite din râuri, iar colaborarea dintre producători, reciclatori, comercianţi, consumatori şi factori de decizie este foarte importantă. Aceasta a fost una dintre concluziile reuniunii miniștrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene, reuniune organizată la începutul acestei săptămâni la București sub egida președinției României la Consiliul UE. 


La fel ca și protejarea biodiversității, combaterea poluări apelor cu materiale plastice reprezintă o preocupare pentru Uniunea Europeană, după cum a subliniat și comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, care a participat la reuniunea de la București a miniștrilor mediului:


 "A doua noastră temă care ne-a preocupat este cea a calităţii apei, mai ales problema prezenţei microplasticelor în apa de băut. La Consiliul de la La Valetta, în timpul fostei preşedinţii malteze, în urmă cu doi ani, am convenit în unanimitate asupra nevoii de acţiuni ambiţioase. De atunci, am elaborat nişte angajamente politice pentru a rezolva problema deşeurilor marine. Strategia noastră pentru plastic, cu iniţativa emblematică împotriva utilizării materialelor plastice de unică folosinţă şi reducerea microdeşeurilor de plastic din toate sursele, este un reper în ceea ce priveşte eforturile UE de oprire a producerii de deşeuri marine."


Reuniunea informală de la Bucureşti a miniştrilor mediului a avut pe agendă controlul poluării apelor cu plastice şi microplastice din râuri către mări, un subiect care va fi reglementat legislativ în următorii ani. Agenţia europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a propus în luna februarie a acestui an un proiect legislativ care interzice utilizarea, începând din 2020, a microparticulelor din plastic în produse precum cosmetice, detergenţi, vopsea şi produse medicale. In forma actuală, proiectul vizează sectorul produselor de curăţenie care şi-a asumat eliminarea microparticulelor din plastic. Celelalte sectoare vor primi o perioadă de graţie de doi până la 6 ani. Conform unor studii, în apele marine ajung în fiecare an între 80 de mii şi 220 de mii de tone de microparticule din plastic. Poate părea şocant însă dintr-un singur recipient de şampon ajung în reţeaua de canalizare circa 100 de mii de nanoparticule. 


Potrivit unui studiu, utilizarea produselor exfoliante faciale în Marea Britanie generează, într-un singur an, 86 de tone de microparticule din plastic care ajung în mediul înconjurător. Apărute în anii 80, aceste microparticule sunt considerate la fel de dăunătoare precum azbestul sau plumbul din benzină. Propunerea legislativă nu rezolvă însă problema microparticulelor care ajung neintenţionat  în mediul înconjurător, prin uzura anvelopelor sau a materialelor textile sintetice folosite pentru îmbrăcăminte.www.rri.ro
Publicat: 2019-05-24 11:57:00
Vizualizari: 741
TiparesteTipareste