Români în lume - 24.05.2019

români în lume - 24.05.2019 Românca Tatiana Țîbuleac a fost desemnată câștigătoarea Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediţia 2019, pentru romanul "Grădina de sticlă", publicat în 2018 la Editura Cartier din Chișinău.

Românca Tatiana Țîbuleac a fost desemnată câștigătoarea Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediţia 2019, pentru romanul "Grădina de sticlă", publicat în 2018 la Editura Cartier din Chișinău. Ceremonia oficială de anunţare a laureaţilor s-a desfăşurat la Bruxelles în prezența ministrului Culturii, Daniel Breaz, a comisarului european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, și a reprezentantului permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, Luminița Odobescu şi a avut loc sub auspiciile Președinției României la Consiliul UE. Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chișinău, în Republica Moldova, şi s-a stabilit în Franța. Primul său roman, "Vara în care mama a avut ochii verzi", a apărut în 2016 în limba română, a fost tradus în mai multe limbi şi a primit numeroase premii. Premiul Uniunii Europene pentru Literatură este finanţat prin programul Europa Creativă şi se acordă anual, începând din 2009, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune. Decernarea premiului va avea loc în data de 2 octombrie, la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles.


Expoziția "Casa Storck - un paradis al artelor", proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, va fi deschisă pe 29 mai, la Galeria Institutului Cultural Român din Viena. Conceptul grafic al manifestării îi aparţine lui Ștefan Csampai, iar fotografiile sunt realizate de Cristian Oeffner Oprea. Proiectul expozițional se desfășoară în contextul Bienalei de Artă și Arhitectură din Viena, unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate în acest an în Capitala Austriei. Muzeul Storck din Bucureşti, care stă la baza exponatelor prezentate la Viena, deține piese reprezentative de pictură, sculptură, artă grafică şi decorativă, prezentând opera unei adevărate dinastii artistice, pentru că alături de lucrările soților Cecilia Cuțescu și Frederic Storck, care şi-au transformat reşedinţa într-un spaţiu de creaţie unic, sunt expuse și sculpturi realizate de Carol Storck, fratele lui Frederic, și de Karl, tatăl celor doi. Expoziția "Casa Storck - un paradis al artelor" poate fi vizitată în perioada 29 mai - 23 septembrie.


Directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, a primit din partea Guvernului Japoniei "Ordinul Soarelui Răsare" cu panglică pentru contribuţia adusă la promovarea culturii nipone în România şi a schimburilor în domeniul artistic dintre cele două ţări. Constantin Chiriac a primit cea mai înaltă distincţie acordată de Japonia cetăţenilor străini din partea ambasadorului nipon la Bucureşti, Hitoshi Noda, cu ocazia unei conferinţe de presă care a avut loc în capitala României în preambulul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Constantin Chiriac este director al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu şi profesor la Universitatea "Lucian Blaga". Cea de-a 26-a ediţie a FITS va avea loc în perioada 14-23 iunie şi propune 540 de evenimente, susţinute de 3.300 de artişti din 73 de ţări, care vor juca în 75 de spaţii, în prezenţa a aproximativ 70.000 de spectatori pe zi.


Artista vizuală și curatoarea Tincuța Heinzel participă cu proiectul "Signal to Noise" la Piksel Fest Spill 2019, unul din cele mai importante festivaluri de artă digitală din Europa, care se desfăşoară la Bergen, în Norvegia. Proiectul "Signal To Noise" cuprinde cinci instalații radio ale unor cunoscuți artiști din Germania, Franța, Grecia și Austria, care lucrează în jurul radioului ca temă principală comună. Tincuţa Heinzel este cercetător și curator, membru al Institutului Paidia din Köln și al Asociației 2580 din Cluj. În perioada 2002-2003 a beneficiat de o bursă din partea Guvernului Francez, iar în 2005, de bursa DAAD oferită de Guvernul Germaniei. Domeniul său de cercetare este relația dintre artă și tehno-științe, cu o atenție specială acordată textilelor electronice și tehnologiilor portabile. Expoziția, realizată cu sprijinul ICR Stockholm, va fi deschisă publicului în perioada 25 mai - 16 iunie.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-24 11:13:00
Vizualizari: 532
TiparesteTipareste