Arta de a dărui" - tema Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu, ediţia a 26-a

arta de a dărui" - tema festivalului internaţional de teatru de la sibiu, ediţia a 26-a Între 14 şi 23 iunie 2019 se desfăşoară ediţia cu numărul 26 a Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu (FITS).

Între 14 şi 23 iunie 2019 se desfăşoară ediţia cu numărul 26 a Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu (FITS). Conform tradiţiei, conferinţa de presă de la Bucureşti a reuşit să adune mai mulţi reprezentanţi de frunte ai instituţiilor care sprijină desfăşurarea evenimentului, diplomaţi din ţările partenere (ambasadorii Chinei, Franţei, Germaniei, Japoniei la Bucureşti, consilieri ai altor ambasade, cei doi comisari ai sezonului cultural România-Franţa) regizori, scenarişti, scenografi, critici de teatru. Şi bineînţeles, multă lume din presa mainstream şi social media. 


Prezenţa Radio România, co-producător al FITS încă de pe vremea când nu se impusese drept unul dintre cele mai importante festivaluri teatrale europene, a fost notabilă. Vorbind despre tema din acest an, Arta de a dărui, Constatin Chiriac, preşedintele Festivalului şi director al Teatrului Naţional "Radu Stanca" de la Sibiu, a spus:" De 26 de ani, Festivalul de teatru de la Sibiu asta face, dăruieşte fără să aştepte să primească ceva în schimb. Trec rapid în revistă programul festivalului. Sunt 540 de evenimente venite din 73 de ţări. 3300 de artişti care joacă în 75 de spaţii şi estimăm, după vânzarea de bilete online, un număr de 70 de mii de spectatori pe zi. 

Avem în acest an multe oferte legate de sezonul cultural româno-francez: nu mai puţin de 28 de companii şi 76 de spectacole în sezonul cultural.Avem şi sezonul România-Republica Moldova, avem conferinţele speciale, cărţile pe care le tipărim şi lansăm, antologia de spectacole-lectură, filmele, atelierele şi expoziţiile pe care le prezentăm. Amintim şi platforma de Visual Arts,dar şi Ziarul Orizontal, expoziţia Cerul de magneţi. La loc de cinste sunt şi programul special Aleea Celebrităţilor, programul de voluntariat - care aduce anual 800 de doritori bine instruiţi din mai multe ţări ale lumii. Platforma internaţională de cercetare în artele spectacolului şi management cultural este iarăşi foarte importantă. Nu mai vorbesc despre organizatori, co-producători, biroul festivalului şi partenerii Suntem o echipă extraordinară!"


Echipa festivalului, impactul şi mai ales continuitatea evenimentului, parteneriatele de lungă durată şi recunoaşterile naţionale şi internaţionale, latura educaţională şi emoţională au fost şi în centrul intervenţiilor pe care le-au avut distinşii vorbitori prezenţi la conferinţa de presă. Bine ancorat în prezent, dar cu gândul la viitor, actorul Constantin Chiriac, preşedinte FITS a mai spus: "Atât la Bucureşti cât şi la Sibiu, încercăm să dezvoltăm un proiect pe mai mulţi ani, în aşa fel încât marile festivaluri din România să aibă o predictibilitate şi o susţinere care să poată da întreaga măsură a cooperării internaţionale pe termen lung."


O vorbă veche şi înţeleaptă spune că "Dăruind vei dobândi". În cazul Festivalului internaţional de teatru de la Sibiu, vorba are acoperire în fapte.  Despre faptele festivalului şi mai ales despre oamenii care îl pun în valoare veţi afla mai multe, între 14 şi 23 iunie 2019. În direct de la Sibiu, la Radio România Internaţional. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-27 14:16:00
Vizualizari: 622
TiparesteTipareste