Fondul european de asistență și solidaritate pentru România, Italia și Austria

fondul european de asistență și solidaritate pentru românia, italia și austria Fondul european de asistență și solidaritate al Uniunii Europene a fost creat în urma inundațiilor grave din Europa Centrală din vara anului 2002.

Fondul european de asistență și solidaritate al Uniunii Europene a fost creat în urma inundațiilor grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, aceasta a intervenit în cazul a 84 de dezastre provocate de diferite evenimente catastrofale, printre care inundații, incendii forestiere, cutremure, furtuni și secete. Până în prezent, 24 de țări europene au beneficiat de sprijin în valoare totală de peste 5,2 miliarde euro. 


Comisarul european pentru politica regională Corina Crețu a anunțat că executivul european a accesat acum fondul de solidaritate pentru a oferi ajutoare României, Italiei și Austriei. 

"Am plăcerea de a anunța că executivul european a adoptat decizia de a oferi bani din fondul de asistență și de solidaritate al Uniunii Europene României, Italiei și Austriei ca urmare a dezastrelor naturale din anul trecut din aceste țări. Pentru cele trei țări, Uniunea Europeană va mobiliza peste 283 milioane de euro. Mai precis, peste 8 milioane de euro vor merge către zona de nord-est a României după inundațiile masive din vara trecută. Acestea au afectat în principal infrastructura, gospodăriile și agricultura. 

În octombrie anul trecut, în Italia, aproape toate regiunile au suferit din cauza ploilor și vântului puternic care au avut ca rezultat inundații, alunecări de teren și un mare număr de pierderi umane. Din păcate, a fost cea mai devastatoare toamnă din istoria recentă a Italiei. Propunem ca peste 277 de milioane de euro din fondul de asistență și solidaritate să fie acordate Italiei. Aceste fenomene atomosferice extreme au lovit un număr de zone alpine și sudice ale Austriei, în particular Carinthia și Tirolul de Est, deși la un grad mai redus comparativ cu Italia. Astfel, propunem mobilizarea a 8 milioane de euro pentru susținerea Austriei. Comisia cere acum Parlamentului European și Consiliului European să aprobe această decizie la nivelul bugetului european. De îndată ce aceasta se va întâmpla, Comisia va acorda sumele de bani celor trei țări în totalitate pentru a le ajuta să acopere costurile de urgență și operațiunile de refacere."

            

Totodată, Corina Crețu a prezentat și un raport de evaluare a fondului. În 2014 s-a făcut o reformă care a schimbat mult funcționarea sa în direcția îmbunătățirii timpului de răspuns la dezastrele naturale. Au fost introduse plăți în avans, 10% din susținerea totală poate fi oferit la 3 săptămâni după completarea cererii de ajutor. Raportul remarcă buna integrare a fondului de solidaritate în cadrul mai larg al Uniunii Europene pentru managementul riscurilor de dezastre.www.rri.ro
Publicat: 2019-05-27 12:08:00
Vizualizari: 441
TiparesteTipareste