Uniunea energetică europeană

uniunea energetică europeană Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin viziunea asupra unei strategii a Uniunii Energiei care să garanteze tuturor europenilor o energie accesibilă, sigură, competitivă și durabilă...

Comisia Europeană și-a îndeplinit pe deplin viziunea asupra unei strategii a Uniunii Energiei care să garanteze tuturor europenilor o energie accesibilă, sigură, competitivă și durabilă, se apreciază în cel mai recent raport privind starea Uniunii energetice. Politicile europene puse în aplicare în ultimii cinci ani în toate domeniile au plasat Uniunea Europeană pe calea cea bună pentru a stimula tranziţia economiei europene către o energie curată în sectoare-cheie, în conformitate cu angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris, asigurând, în acelaşi timp, o tranziţie echitabilă din punct de vedere social, se mai arată în document. 


Comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete: "Uniunea Europeană are în prezent cel mai ambițios și mai avansat cadru de climă și energie din lume. Și l-am construit în timp record, abordând una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru: trecerea treptată de la combustibilii fosili către o economie neutră din punct de vedere al climei. La patru ani după Consiliul European din octombrie 2014, putem spune că am finalizat Uniunea Energiei. Datorită planului Juncker, am mobilizat investiții de peste 70 miliarde de euro în domeniul energiei regenerabile, al eficienței energetice și al infrastructurii energetice. Am continuat să integrăm piața europeană a energiei: piețele de energie electrică ale statelor baltice sunt pe cale să se sincronizeze cu rețeaua electrică continentală, interconectarea dintre peninsula Iberică și restul Europei este sporită, am crescut diversificarea gazelor și am încheiat dependența de un singur furnizor din multe state membre."


UE este prima economie majoră care și-a prezentat deja viziunea de transformare care implică toate sectoarele care ar putea conduce la neutralitatea climei până în 2050, a mai declarat comisarul Canete. Mai este, însă, un drum lung de parcurs, adaugă oficialul european - trebuie să continuăm implementarea energiilor din surse regenerabile în întreaga Europă şi să intensificăm eforturile pentru a economisi mai multă energie, de exemplu. 


De asemenea, trebuie să ne angajăm într-un proces de transformare, conştientizând urgenţa imediată a acestei necesităţi într-o măsură mai mare decât ce se întâmplă în prezent. Construirea unei uniuni energetice reziliente, cu o politică prospectivă în domeniul climei şi al energiei, s-a numărat între priorităţile politice ale Comisiei Juncker. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-05-29 10:38:00
Vizualizari: 1450
TiparesteTipareste