Fenomene extreme în nord-vestul României

fenomene extreme în nord-vestul româniei Oameni răniti, maşini avariate, case afectate şi culturi agricole distruse, sunt doar câteva dintre efectele unei furtuni puternice în nordul României

Primăvara aceasta a pus la grea încercare România. Fenomene extreme numeroase au avut loc, ceea ce confirm schimbările climatice. Chiar la începutul lunii, în sudul României, o tornadă de dimensiune medie - fenomen extrem de rar în România - a smuls din pământ copaci şi a lăsat fără acoperiş zeci de case. Toată primăvara, meteorologii au instituit coduri galbene şi portocalii de vânt puternic, furtuni şi ploi abundente în cea mai mare parte a ţării, iar hidrologii au anunţat chiar şi cod roşu de inundaţii pe mai multe râuri, în special din nord şi nord-vest. Au fost perioade cu instabilitate atmosferică accentuată manifestată prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. 


Marţi, însă, a fost cod roşu de furtună în nordul ţării şi mai multe coduri portocalii de ploi şi vijelii. Grindina de mari dimensiuni şi vântul puternic au produs mari pagube materiale, inclusiv pe zone întinse de culturi agricole. Sute de maşini au fost avariate, zeci de arbori au fost scoşi din rădăcini, acoperişuri de blocuri şi de case au fost smulse în timpul furtunii. Totul a durat aproximativ cinci  minute, timp în care s-a întunecat, dupa care temperatura exterioara a urcat brusc la 20 de grade Celsius. Grindina a afectat inclusiv pereţii clădirilor şi, cum se întâmplă de obicei atunci când plouă abundent în România, au fost inundate mai multe străzi. Viteza vântului a depăşit 100 de kilometri la oră. La toate acestea se adaugă linii de energie electrică şi zeci de transformatoare avariate, la care echipele de intervenţie au acţionat şi în cursul nopţii pentru realimentarea a mii de consumatori. Mai multe persoane au fost lovite de bucăţi de gheaţă în timpul furtunii care a avut loc marţi în nordul României, fără a fi rănite grav. 


În urma căderilor de grindină de marţi, pompierii i-au sfătuit pe cetăţeni ca în caz de fenomene meteo imediate sau de vânt puternic să se adăpostească în imobile sau în spaţii închise care le asigură protecţia. Să mai spunem că unele şcoli din zonele  afectate de vijeliile şi grindina de marţi şi-au suspendat cursurile din cauza distrugerilor. Meteorologii anunţă că instabilitatea atmosferică accentuată manifestată în nordul şi nord-vestul României va afecta toată ţara până spre sfârşitul săptămânii. O informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată este valabilă până sâmbătă dimineaţă, la început în regiunile vestice, sud-vestice, nordice și centrale, precum și în zonele de deal și de munte, apoi cu precădere în sudul, centrul, estul și nordul teritoriului. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp, iar pe arii restrânse 35...50 l/mp.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-29 11:33:00
Vizualizari: 615
TiparesteTipareste