UE promovează cooperarea în domeniul educaţiei şi al culturii

ue promovează cooperarea în domeniul educaţiei şi al culturii Cooperarea este una dintre valorile fundamentale pe care s-a clădit Uniunea Europeană.

Cooperarea este una dintre valorile fundamentale pe care s-a clădit Uniunea Europeană. În domeniul educaţiei şi al culturii, cu atât mai mult, este nevoie ca tinerii de astăzi să perpetueze această dimensiune a societăţii europene. Corpul european de solidaritate este noua iniţiativă a Uniunii Europene, care le oferă tinerilor şansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria ţară sau în străinătate, pentru a ajuta comunităţi şi oameni din toată Europa. 


Corpul european de solidaritate urmăreşte să construiască o societate incluzivă, să sprijine persoanele vulnerabile şi să caute soluţii la provocările cu care se confruntă comunităţile actuale. În acest sens, reuneşte tineri care vor să înveţe, să ajute şi să se dezvolte, la rândul lor. Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport: 


"Ţine de noi să le oferim tinerilor din societatea europeană oportunităţi de a se implica şi de a construi comunităţi puternice şi coezive. Sunt mândru de faptul că, în ultimii ani, am creat oportunităţi noi. Corpul european de solidaritate a fost lansat abia de doi ani şi jumătate şi este un exemplu excelent pentru acest lucru. Auzim despre impactul pe care Corpul european de solidaritate îl are asupra comunităţilor de peste tot din Europa. Pentru mine, Corpul European de solidaritate este atât de important pentru că, asemenea programului Erasmus, expune faţa umană a integrării europene. Oferă experienţe de învăţare şi mult mai mult decât atât, permiţându-le tinerilor să îi sprijine pe ceilalţi. Astfel, aceştia contribuie la respectiva comunitate. Este o experienţă despre apartenenţă, despre a construi ceva mai bun pentru viitor."


Proiectele de solidaritate sunt înfiinţate şi desfăşurate de grupuri formate din cel puţin cinci participanţi ai Corpului european de solidaritate, în vederea abordării principalelor provocări din comunităţile lor. Proiectele pot dura între două şi 12 luni şi trebuie să aibă loc în ţara de reşedinţă a participanţilor la proiect. Tinerii care doresc să formeze un grup pentru a conduce un proiect de solidaritate trebuie să fie înregistraţi prin Portalul Corpului european de solidaritate. Nu există o limitare superioară a numărului de participanţi. Un astfel de proiect de solidaritate ar trebui să reflecte o preocupare comună pentru problemele din cadrul societăţii europene, cum ar fi, de exemplu, integrarea resortisanţilor ţărilor terţe, schimbările climatice sau participarea democratică.



www.rri.ro
Publicat: 2019-05-30 11:11:00
Vizualizari: 1671
TiparesteTipareste