Români în lume - 30.05.2019

români în lume - 30.05.2019	Pe 3 iunie, la sediul ICR Lisabona, va fi proiectat scurt-metrajul UP STAIRS, urmat de o conferinţă despre Relaţia corp - spaţiu, susţinută de artistul vizual Alina Uşurelu.

Pe 3 iunie, la sediul ICR Lisabona, va fi proiectat scurt-metrajul UP STAIRS, urmat de o conferinţă despre Relaţia corp - spaţiu, susţinută de artistul vizual Alina Uşurelu. Scurtmetrajul este un film experimental de dans ce foloseşte scara ca pretext performativ şi simbol al spaţiului utilitar/ public reactivat, reinterpretat şi recreat prin interacţiunea cu corpul, simţurile şi filtrele personale. Alina Uşurelu este artist independent şi co-fondator al Asociaţiei Developing Art şi colaborează cu membrii comunităţii de dans contemporan. Doreşte să dezvolte producţia de video-dans din România şi lansează propuneri multimedia inedite. În 2016, lansează primul scurtmetraj experimental de dans, UP STAIRS şi începe să susţină cursuri de imagine pentru amatori. În 2017 creează şi implementează proiectul Exposing Movement (fotografie analog şi dans contemporan), produce şi coordonează spectacole de dans contemporan, iar în prezent se pregăteşte pentru performance art şi live installations.

 

Un amplu festival dedicat copiilor, care include o serie de activităţi academice, precum şi evenimente pentru cei mici (expoziţii, ateliere interactive, teatru, film) are loc, in perioada 29 mai - 5 iunie, în Lisabona şi Granada, la iniţiativa Lectoratelor de Limba Română din cadrul Universităţilor Granada şi Lisabona. La Lisabona, festivalul se desfăşoară în perioada 29 mai - 1 iunie şi este organizat de Ambasada României în Portugalia, ICR Lisabona şi Lectoratul de Limba Română. In cadrul festivalului are loc, la Universitatea din Lisabona, Conferinţa dedicată studiilor româneşti care promovează identitatea lingvistică şi culturală românească, precum şi predarea limbii române ca limbă străină, cu tema: Literatura pentru copii în traducere.

La Lisabona, manifestarea centrală a festivalului va avea loc pe 1 iunie, Ziua Copilului. Scriitoarea Elena Dumitrescu Nentwig va citi povestiri pentru copii din ultimul său volum 'Taina celor două perle', iar cu sprijinul ICR Lisabona, va fi prezentat proiectul Dem Creativ, cu desene şi ilustraţii reprezentând personajele lui Dem Demetrescu: Ionică Vulpoiul, Trăncănel, Domnul Oak, Iepuraşii poznaşi, Neghiniţă, Capra cu trei iezi. Proiectul Dem Creativ promovează opera artistului Dem Demetrescu care a trăit între anii 1903-1977 şi s-a remarcat ca pictor, grafician, realizator de film documentar şi fotograf.

 

Institutul Cultural Român va reprezenta România, în perioada 6-16 iunie 2019, în calitate de partener strategic, alături de instituţii de prestigiu din Cehia, la cel mai important eveniment cultural al anului 2019 desfăşurat în ţara de reşedință: Cvadrienala de Scenografie și Spațiu Performativ de la Praga 2019. Cea de-a XIV-a ediţie a Cvadrienalei - cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică din lume – găzduiește, din 1967, reprezentanți ai peste 70 de țări. Pe parcursul a zece zile, se vor organiza 64 de expoziții naționale și peste 500 de evenimente în peste 100 de locuri din centrul orașului Praga.

Cele două standuri ale României prezintă fragmente din opera unui mare scenograf român, Dragoș Buhagiar, și proiectele celor trei secții de scenografie de la universitățile din țară – UNARTE, UNATC (ambele din București) și Universitatea de Artă Târgu-Mureș –, reunite în jurul unui motiv comun, „Ruinele teatrului, ruinele orașului“, propus de curatorul standurilor, criticul de artă și eseistul George Banu.


www.rri.ro
Publicat: 2019-05-30 12:11:00
Vizualizari: 848
TiparesteTipareste