Retrospectiva săptămânii 26.05 - 31.05.2019

retrospectiva săptămânii 26.05 - 31.05.2019 Papa Francisc în România/ Opoziţia a câştigat euroscrutinul/ Românii spun nu corupţiei şi da la referendum/ Sfârşit de epocă în PSD/ Final de sezon fotbalistic.

Papa Francisc în România  

"Sunt bucuros să mă găsesc în frumoasa dumneavoastră ţară, într-un moment în care România asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene" - a declarat, vineri, Papa Francisc, după ce a ajuns la Bucureşti, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis şi a ierarhiei catolice de aici. Suveranul Pontif a salutat progresele făcute de România în cele trei decenii post-comuniste, dar a remarcat că printre costurile tranziţiei au fost şi emigrarea a milioane de persoane şi depopularea satelor. 

El a adus un omagiu sacrificiior pe care le fac fiii şi fiicele României care îmbogăţesc, material şi spriritual, ţările în care au migrat. La rândul său, preşedintele Iohannis a afirmat că e o mare bucurie să-i ureze bun-venit Suvernului Pontif în numele tuturor românilor. El a mulţumit Bisericii Catolice pentru ospitalitatea pe care o oferă diasporei româneşti din Occident. Şeful statului a evocat şi prezenţa la Bucureşti a fostului Papă Ioan-Paul al II-lea, în 1999, când România a devenit prima ţară majoritar ortodoxă vizitată, vreodată în istorie, de un Suveran Pontif. 

Pe agenda Papei la Bucureşti au mai fost incluse discuţii cu premierul Viorica Dăncilă, cu Patriarhul Daniel şi ceilalţi membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe. Sub motto-ul "Să mergem împreună!", călătoria apostolică a Papei în România cuprinde sanctuarul franciscan de la Şumuleu Ciuc (centru, zonă cu populaţie majoritar maghiară), Iaşiul (cel mai mare oraş din estul ţării, unde trăieşte o importantă comunitate romano-catolică) şi Blajul  (capitală spirituală a greco-catolicilor români, unde va beatifica, duminică, şapte episcopi care au murit pentru credinţă în timpul regimului comunist).


Opoziţia a câştigat euroscrutinul

Votul de duminică al românilor trimite în Parlamentul European şase formaţiuni politice. PNL, principala forţă a opoziţiei de dreapta, a obţinut cele mai multe voturi, circa 27%, urmat de doua forţe politice aflate practic la egalitate, PSD, numărul unu în coaliţia guvernamantală, cu 22,5 si Alianţa 2020 USR - PLUS (în opoziţie), cu 22,4.Îşi mai trimit oamenii în Legislativul comunitar Pro România, votată de 6,6% dintre alegători, UDMR şi PMP, ambele cu peste 5%. 

PNL va avea 10 mandate de eurodeputaţi, PSD şi Alianţa câte opt, celelalte partide câte doi. Printre noii europarlamentari români figurează nume grele ale politicii de la Bucureşti şi Bruxelles, precum fostul preşedinte Traian Băsescu (PMP), foştii premieri Dacian Cioloş (PLUS) şi Victor Ponta sau fostul comisar european Corina Creţu (ambii Pro România). S-au situat sub pragul electoral de 5 procente celelalte şapte formaţiuni care au participat la euroscrutin, inclusiv ALDE, partener-junior la guvernare al social-democraţilor. 

În diaspora, românii au stat ore în şir la cozi interminabile, pentru a putea vota. Ei au atribuit proasta organizare ministerului de Externe, care a fost virulent criticat şi la Bucureşti, de presă, de opoziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis. Prezenţa la euroscrutin, de 49%, a fost cea mai mare de la admiterea României în UE, acum 12 ani.


Românii spun nu corupţiei şi da la referendum

Odata cu euroalegerile, românii au fost chemaţi la referendumul pe teme de justiţie convocat de şeful statului. Peste 80% dintre cei care şi-au exprimat opţiunea la consultarea populară au răspuns că sunt de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare

Prezenţa la referendum în ţară a fost de peste 41%, fiind depăşit pragul minim de prezenţă necesar validării referendumului. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că românii au dat un vot pro-european, într-o ţară în care "hoţii şi infractorii stau la puşcărie". Preşedintele a chemat partidele la consultări în vederea modificării legislaţiei, după ce referendumul pe teme de justiţie a trecut prin votul a şase milioane şi jumătate de cetăţeni români.

  

Sfârşit de epocă în PSD

Învinsă la urne, stânga a fost decapitată în instanţă. Fostul om forte al coaliţiei guvernamentale, Liviu Dragnea, a fost încarcerat, luni seară, după ce a fost condamnat de instanţa supremă la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Lider al PSD (la guvernare) şi preşedinte al Camerei Deputatilor, Dragnea a primit la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie 3 ani şi 6 luni de detenţie pentru instigare la abuz în serviciu.

În perioada în care era preşedintele al Consiliului Judeţean Teleorman, el a dispus menţinerea ilegală în funcţie a două angajate ale Direcţiei de Asistenţă Socială, în condiţiile în care acestea nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă, ci şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei locale PSD. 

Anterior, Dragnea fusese condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală la referendumul din 2012 privind demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Preşedintele executiv al PSD, premierul Viorica Dăncilă, va conduce interimar partidul, până la congresul extraordinar. Deşi considerată o fidelă a lui Dragnea, ea i-a recuperat la vârf pe unii dintre contestatarii acestuia şi l-a înlocuit pe impopularul secretar general Codrin Ştefănescu. De asemenea, Camera Deputaţilor, în continuare dominată de majoritatea PSD-ALDE, şi-a ales un nou preşedinte, în persoana social-democratului Marcel Ciolacu.


Final de sezon fotbalistic

Fondat şi condus de fostul internaţional Gheorghe Hagi, Viitorul Constanţa  a cucerit, în premieră, Cupa României la fotbal, în urma victoriei obţinute, pe teren neutru, în faţa echipei Astra Giurgiu (sud) cu scorul de 2-1, după prelungiri. În campionat, CFR Cluj (nord-vest) a câştigat un nou titlu, al cincilea din istorie şi al doilea consecutiv. Clujenii au fost urmaţi pe podium de FCSB (fosta Steaua Bucureşti) şi de Viitorul.


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-01 10:08:00
Vizualizari: 926
TiparesteTipareste