Pachetul de extindere 2019

pachetul de extindere 2019 Comisia Europeană a recomandat Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Prezentând la Bruxelles raportul privind progresele statelor din Balcanii de Vest în procesul de integrare europeană, comisarul european pentru negocieri de aderare, Johannes Hahn, a declarat că este mulţumit de realizările celor două ţări - Albania, care este ţară candidată din 2014, a făcut progrese importante de reformă, în special în sistemul judiciar, procesul evaluării judecătorilor şi procurorilor aducând rezultate tangibile, iar Macedonia de Nord nu numai că a continuat să lucreze la ambiţioasa agendă de reforme, dar a şi ajuns la un acord cu Grecia, rezolvând diferendul de decenii privind numele republicii ex-iugoslave. Acest fapt, împreună cu acordul bilateral cu Bulgaria, reprezintă un bun exemplu pentru consolidarea relaţiilor de bună vecinătate în întreaga regiune. Este un exemplu şi pentru alte state, a subliniat comisarul Johannes Hahn: 


"Principalul obiectiv al politicii de extindere a UE este continuarea exportului stabilității. Nu putem și nu vom importa disputele bilaterale și instabilitatea pe care o implică. De aceea există o nevoie urgentă ca Balcanii de Vest să facă mai multe progrese în ceea ce privește reconcilierea, relațiile de bună vecinătate și cooperarea regională, inspirată de exemplul acordului istoric dintre Macedonia de Nord și Grecia. Ambele țări au adoptat reforme, în special în domeniul stabilit de Consiliu în unanimitate în iunie 2018, pe această bază, Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile de aderare acum atât cu Albania, cât și cu Macedonia de Nord. 


Deși înregistrează progrese în unele domenii, Muntenegru și Serbia trebuie să acționeze cu mai multă hotărâre și cu eforturi substanțiale în domenii esențiale. Țările au nevoie urgentă să implementeze reforme în domeniul statului de drept, pentru a fi mai puternic și mai credibil. În ceea ce priveşte Turcia, în iunie 2018, Consiliul a constatat în unanimitate că negocierile de aderare au încetat în mod efectiv și că nu se pot lua în considerare alte capitole pentru deschidere sau închidere. Faptele care stau la baza acestei evaluări rămân în continuare." 


Evaluările arată că Turcia continuă să se îndepărteze de Uniunea Europeană, constatându-se o regresie serioasă în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, independenţa justiţiei şi stabilitatea politicii economice. În ceea ce priveşte Bosnia şi Herţegovina, Comisia consideră că negocierile ar trebui deschise odată ce va fi atins gradul necesar de respectare a criteriilor de aderare şi în special a criteriilor politice, care impun stabilitatea instituţiilor, garantând în special democraţia şi statul de drept.www.rri.ro
Publicat: 2019-06-03 13:44:00
Vizualizari: 315
TiparesteTipareste