Modificări la legislaţia electorală

modificări la legislaţia electorală Guvernul român a modificat prin ordonanţă de urgenţă legislaţia electorală, provocând reacţii vehemente ale preşedinţiei şi opoziţiei.

 

În România vor avea loc, peste un an, alegeri locale, la care cetăţenii vor decide cine vor fi primari precum şi componenţa consiliilor locale şi judeţe. Şi preşedinţii de consilii judeţene urmează să fie aleşi din nou prin vot direct la scrutinul local, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate, luni, de guvern. Potrivit executivului, va creşte, astfel, legitimitatea, reprezentativitatea şi, implicit, responsabilitatea preşedinţilor de consilii judeţene, care în prezent sunt numiţi de consilieri, în urma negocierilor dintre partide. 

 

Vicepremierul social-democrat Dan Suciu: "Ne dorim să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional. Aşadar, una dintre cele mai importante şi reprezentative funcţii la nivelul judeţului, cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, trebuie să fie aleasă direct, uninominal, prin vot secret de către toţi cetăţenii, tocmai pentru a legitima şi responsabiliza orice ales local din orice judeţ". 

 

În sprijinul măsurii, executivul de stânga PSD - ALDE a invocat o solicitare venită - spune el - din partea a 30 de preşedinţi de consilii judeţene, inclusiv din opoziţie, adică trei sferturi din totalul lor. Tot de la PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a explicat că modificarea putea fi adoptată doar prin ordonanţă de urgenţă, pentru a putea fi aplicată la următoarele alegeri. Modificarea intempestivă a legii electorale a fost criticată vehement, şi pe fond şi în formă. 

 

Preşedinţii de consilii judeţene sunt printre cei mai importanţi oameni din judeţ şi de ei depinde în mare măsură repartizarea banilor la primării. Este o funcţie pe care toate formaţiunile politice vor să o obţină, iar modificarea legii electorale nu ar face decât să îi avantajeze pe actualii preşedinţi de consilii, consideră preşedintele Klaus Iohannis. 

 

Este o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă ar fi făcut-o baronilor locali ai PSD, a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi: "PSD nu a înţeles nimic din aceste alegeri( europarlamentare - n.red), pe care le-a pierdut într-un mod catrastrofal, şi umblă iar la cutia cu ordonanţe de urgenţă, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfăşurării lui, ceea ce este inacceptabil". 

 

Revoltaţi de această ordonanţă de urgenţă sunt şi liberalii, care au anunţat deja că solicită Avocatului Poporului să o conteste la Curtea Constituţională. Pe aceeaşi poziţie s-a situat preşedintele PRO România, Victor Ponta, care a afirmat că PSD nu a înţeles că oamenii nu mai vor aranjamente prin ordonanţe de urgenţă. Amintim că, la recentul referendum convocat de preşedinte odată cu euroalegerile, românii s-au pronunţat într-o proporţie covârşitoare pentru interzicerea amnistiei şi graţierii în cazurile de corupţie şi şi pentru interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei. 

 

Decizia executivului intervine după alegerile pentru Parlamentul European, pe care PSD le-a pierdut în favoarea PNL. Liberalii vor avea 10 eurodeputaţi, PSD 9, iar Alianţa 2020 USR - PLUS, de opoziţie, 8. Formaţiunile PRO România, Partidul Mişcarea Populară şi UDMR vor avea câte doi europarlamentari. 

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-04 11:40:00
Vizualizari: 626
TiparesteTipareste