Români în lume - 04.06.2019

români în lume - 04.06.2019	România participă, până pe 9 iunie, în calitate de ţară invitată, la Festivalul de film european de la Guanajuato, în Mexic.

România participă, până pe 9 iunie, în calitate de ţară invitată, la Festivalul de film european de la Guanajuato, în Mexic. Cineastul omagiat la această ediție este Radu Muntean, care va dialoga cu scriitorul și ziaristul Sergio Huidobro, despre fílmele sale și despre cinematografia românească actuală. În secţiunea oficială, care reuneşte 17 filme europene de succes, România este prezentă cu peliculele "Îmi este indiferent dacă vom intra in istorie ca barbari", în regia lui Radu Jude şi "Alice T", regizat de Radu Muntean.

În secţiunea "Nevăzute până acum" este rulat filmul "Luna de miere" de Ioana Uricaru, iar în secţiunea "Cineast invitat" filmele "Marţi, după Crăciun" şi "Un etaj mai jos" ambele în regia lui Radu Muntean. În secţiunea "Retrospectiva cinematografiei româneşti" sunt proiectate 6 filme care au marcat cinematografia naţională: "A fost sau nu a fost?", de Corneliu Porumboiu, "Moara cu noroc", de Victor Iliu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu, "Reconstituirea" de Lucian Pintilie şi "Secvenţe", de Alexandru Tatos. România este prezentă şi în secţiunea "Copii" cu producţia "Mama" în regia Elisabetei Bostan. Totodată, vor avea loc expoziția "Satul tradiţional românesc: oameni şi meşteşuguri" a fotografului Sorin Onişor și un concert de muzică de cameră în interpretarea pianistei Camelia Crenguța Goilă şi a sopranei Mihaela Elena Bilciurescu-Nicola.

 

Scriitorul Radu Paraschivescu va reprezenta România la cea de-a 7-a ediție a Nopţii Literaturii Europene, care se va desfășura pe 8 iunie, în 15 spații diferite din zona Colina de Santana din Lisabona. Autorul român și scriitorul portughez Rui Zink vor interpreta alternativ, în limba română și portugheză, fragmente din romanul "Cu inima smulsă din piept". Sesiunile de lectură vor avea loc în Auditoriul Facultății de Științe Medicale din capitala Portugaliei. În aceeaşi seară vor avea loc sesiuni de lectură din opera a 14 scriitori europeni, în interpretarea unora dintre autori și a 14 personalități portugheze. Sesiunile de lectură, cu intrarea liberă, vor avea o durată între 10 și 15 minute și se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate locurile în care au loc astfel de manifestări. La această ediţie vor participa 14 ţări, iar prezenţa lui Radu Paraschivescu este sprijinită de Institutul Cultural Român de la Lisabona.

 

Institutul Cultural Român de la New York în colaborare cu Universitatea Națională de Arte din București organizează, până pe 9 iunie, expoziţia de pictură "Another East". Evenimentul, care are loc la Galeria RIVAA din New York, cuprinde o serie de lucrări semnate de 11 artiști profesori şi îşi propune să ofere o viziune alternativă, lipsită de prejudecăți, asupra creativității est-europene. "Another East" este un proiect plastic curatoriat de Cătălin Bălescu, rectorul Universităţii Naționale de Arte din capitala României, însoțit de o perspectivă critică oferită de criticul de artă Cristian-Robert Velescu şi îi reunește pe toţi membrii Departamentului de Pictură al UNArte, artiști de referință care activează în domenii conexe picturii, asociați așa-numitei "Școli de la București". Iniţiativa face parte din strategia ICR New York de promovare în spațiul nord-american a artiștilor români contemporani de primă mărime.

 

Bustul lui Iraclie Porumbescu, paroh, scriitor și tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu, a fost dezvelit în fața bisericii ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului" din Boian, în Ucraina, transmite Agenția BucPress. Lucrarea este creația tânărului sculptor Cristian Bota şi a putut fi realizată cu ajutorul financiar al familiei Vasile Bota și cu sprijinul primăriei şi al parohiei. La ceremonia de dezvelire şi sfinţire au participat invitaţi din Cernăuți și satele învecinate, din România, precum și reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul-consilier Edmond Neagoe. Agenția BucPress informează că bustul dezvelit la Boian este prima statuie dedicată lui Iraclie Porumbescu din întregul spațiu românesc.


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-04 12:01:00
Vizualizari: 777
TiparesteTipareste