Sejur pe litoralul românesc al Mării Negre (reluare)

sejur pe litoralul românesc al mării negre (reluare) Litoralul românesc al Mării Negre se întinde pe o lungime de 245 km. Marea are o salinitate redusă, iar țărmul uniform şi orientarea plajelor cu strat gros de nisip spre răsărit creează premisele unei vacanțe relaxante.

Litoralul românesc al Mării Negre se întinde pe o lungime de 245 km. Marea are o salinitate redusă, iar țărmul uniform şi orientarea plajelor cu strat gros de nisip spre răsărit creează premisele unei vacanțe relaxante. În România, în plin sezon, apa mării poate depăși 25 de grade, iar odată cu lăsarea serii, încep evenimentele, multe dintre ele, recunoscute la nivel internațional. Însă stațiunile de pe litoralul românesc sunt ideale atât pentru familiile cu copii, în căutare de liniște, cât și pentru amatorii de petreceri până în zori.


Adriana Deoancă, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei municipiului Constanța și ghidul nostru de azi spune că litoralul românesc înseamnă o experiență frumoasă. "Noi o numim experiența Constanța-Mamaia. Orașul nostru, Constanța, e al doilea oraș al României ca importanță generală, dar și unul dintre cele mai mari și frumoase orașe-port din Europa. Cu o populație de peste 300.000 de locuitori, Constanța este o combinație perfectă între vechi și nou, între istorie, tradiție și modern, între distracția estivală și multiculturalism de calitate, un mozaic etnic fără seamăn și un oraș plin de oportunități de afaceri. Constanța a devenit în ultimii ani un punct de reper remarcabil pe harta vacanțelor estivale pentru sute de mii de turiști, atât români cât și străini. Pe lângă stațiunea Mamaia, care oferă nenumărate posibilități de distracție pe plaje late, cu un nisip auriu, fin și o mare de un albastru superb, orașul merită și el descoperit pas cu pas."


Așadar călătoria noastră pe litoralul românesc al Mării Negre începe în municipiul Constanța. Adriana Deoancă: "Veți găsi vestigii arheologice unicat în lume, puteți admira clădiri emblematice pentru patrimoniul românesc și internațional: cazinoul, Edificiul Roman cu Mozaic, termele romane, muzeele, instituțiile de cultură, Piața Ovidiu, centrul vechi, portul Tomis. Iată câteva dintre obiectivele turistico-economice pe care nimeni care ajunge aici nu trebuie să le rateze. Suntem singurul oraș din România deservit de toate căile moderne de transport: rutier, feroviar, maritim, fluvial și aerian. Este cel mai important oraș portuar de pe coasta Mării Negre, așadar este și ușor de ajuns la Constanța."


În partea de nord a orașului Constanța, e amplasată stațiunea Mamaia. Este cea mai modernă, populară și populată stațiune turistică a rivierei românești. Totodată, este și cea mai la modă și mai dinamică stațiune, spune Adriana Deoancă, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei municipiului Constanța. 


"Acesta e un titlu pe care l-a obținut în anul 2012 la Festivalul Internațional al Cluburilor, de la Monte Carlo. Nopți ca la Mamaia nu puteți petrece nicăieri în altă parte. Aflată între ape, de o parte Marea Neagră și de cealaltă Lacul Siutghiol, Mamaia e locul perfect pentru petrecerea unei vacanțe de vis. Trebuie să știți că sesiunile de bronz pe șezlonguri comode, în compania unui cocteil răcoritor, se îmbină perfect la Mamaia cu experiențe culinare desăvârșite: de la preparate tradiționale românești, turcești, grecești până la rețele mediteraneene sofisticate din scoici și fructe de mare preparate cu arome și mirodenii de tot felul . Toate acestea vrăjesc papilele gustative ale turiștilor care ajung la noi. Kite, caiac, snorkeling, parasailing sau windsurf sunt doar câteva dintre sporturile pe care le puteți deprinde la malul nostru de mare. Așadar, cred că avem motive suficiente pentru a-i invita pe toți cei care ne ascultă acum să petreacă măcar câteva zile pe litoralul românesc."


În general, zona de nord a litoralului românesc este recunoscută pentru petreceri până în zori, în timp ce zona de sud pentru liniște, fiind apreciată de familiile pentru copii. Însă există evenimente pentru familii există pe tot litoralul românesc. Adriana Deoancă, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei municipiului Constanța: 

"Ne bucură faptul că tot mai mulți operatori economici încep să ofere servicii all inclusive, pachete complete și pentru familiile cu copii sau pentru familiile mai numeroase care doresc să ne viziteze. Zona de nord a stațiunii Mamaia e recunoscută pentru că atrage tineri de peste tot din lume. Avem și un număr mare de evenimente dedicate tinerilor. Sunt cel puțin două festivaluri, Sunwaves și Neversea, care atrag foarte mulți tineri din străinătate. Însă avem și evenimente dedicate familiștilor. Chiar acum, în luna iunie, îi așteaptă în Piața Ovidiu, un festival al înghețatei. Avem evenimente dedicate raliurilor în luna iulie. Colour Run e un alt eveniment deja foarte bine cunoscut și are loc în stațiunea Mamaia. În luna august avem evenimente dedicate iubitorilor de carte. Este Caravana Gaudeamus, Marina Food Challenge, Pontus Euxinus. Apoi, avem un festival pornit recent, Povestea Vinului Dobrogean. Începe și acesta să capete tradiție, fiindcă ne poartă cumva pe drumul vinului dobrogean. Sunt prezente mai multe crame și își prezintă toată producția, nu doar din acest an, ci și din anii trecuți."


Un alt punct de interes al autorităților este siguranța turiștilor, spune Adriana Deoancă: "Avem grijă de turiștii noștri. Încercăm să fim din ce în ce mai bine pregătiți din punct de vedere al salvamarilor, de exemplu. Începând cu 1 iunie, pe plajele din Constanța și Mamaia se află peste 120 de salvamari. Așadar, toți turiștii noștri și localnicii se pot simți în siguranță. Salvatorii au la dispoziție 29 de foișoare și șapte puncte de prim ajutor. De asemenea, au în dotare ambarcațiuni rapide și schi-jeturi pentru intervențiile urgente. Pentru noi sunt importante siguranța și confortul și încercăm să construim cât mai atractivă destinația Constanța-Mamaia, alături de investitorii în domeniu."


Iar dacă timpul vă permite, puteți alege dintr-o gamă largă de excursii în împrejurimi. Operatorii economici care au dezvoltat în parteneriat cu agențiile de turism  mai multe tururi în Dobrogea, în cramele dobrogene sau în Delta Dunării. Fie că vă doriți o vacanță activă, una liniștită, o incursiune în cultura și istoria bogată și multietnică a zonei Dobrogei, litoralul românesc al Mării Negre e destinația ideală. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-01 11:27:00
Vizualizari: 1474
TiparesteTipareste