Cenaclul Planetar

cenaclul planetar Înființat în anul 1992, în București, Cenaclul PLANETAR a reprezentat o pepinieră de scriitori marcanţi ai SF-ului românesc.

Înființat în anul 1992, în București, Cenaclul PLANETAR a reprezentat o pepinieră de scriitori marcanţi ai SF-ului românesc. S-au reunit pentru mai mult de zece ani, săptămânal, scriitorului Constantin Pavel, împreună cu o mână de pasionați de SF și știință, printre care Traian Bădulescu, Codru Păun, Răzvan Vârlan, Andrei Ionescu, Cătălin Ştefan, Liviu Surugiu ş.a. În cadrul Cenaclului PLANETAR s-au format și s-au desăvârșit o mulțime de scriitori, oameni de știință, jurnaliști și artiști grafici recunoscuți național și internațional în domeniile lor de activitate.


Şi pentru că după ce s-au deprins cu zborul, fanteziştii cenaclişti doresc să dăruiască şi altora momente de pasiune cum au trăit ei atunci, Cenaclul Planetar şi-a redeschis porţile.


La lansare am aflat puţin despre istoria acestui cenaclu de la scriitorul Constantin Pavel, iniţiatorul lui "Am zis hai să facem un cenaclu. Şi se punea problema unde să îl facem. Şi am găsit până la urmă înţelegere la un profesor de istorie, la liceul Tehnometal, cum se numea atunci,acum Doamna Stanca. Am pus anunţuri peste tot, mi-am anunţat prietenii şi au venit. Era o sală de clasă mai micuţă, cum sunt cele de liceu, am venit îmbrăcat cu costum albastru, cu cravată, cămaşă, cu o geantă Diplomat şi când m-au văzut copiii ăştia a fost senzaţional. După care s-a creat un grup."


Grupul format s-a întâlnit în felurite locuri, chiar şi în tribuna stadionului mic de la Giuleşti, după cum ne-a spus Constantin Pavel şi a depănat povestea mai departe: "Şi într-un final, prin bunăvoinţa astronomului Harald Alexandrescu, directorul Observatorului Astronomic am poposit la Observatorul  astronomic Amiral Vasile Urseanu, pe Ana Ipătescu. De acolo cenaclul a luat o amploare extraordinară, am avut doi ani minunaţi şi încă vreo 6-7 până s-a diluat, dar de-a lungul vremii, membrii cenaclului, vreo 60-70 de membri - am editat câteva fanzine (n.r. fanzin reprezintă un cuvânt creat din engleză fans magazine - revistă a fanilor, este o publicație neprofesionistă și neoficială produsă de fanii unui fenomen cultural) , am participat la o mulţime de manifestări SF din ţară în perioada aia şi Planetar şi-a făcut un nume."


Şi tot Constantin Pavel ne-a spus cum denumirea cenaclului i-a venit în joacă: "Ideea a venit jucându-mă cu un joc Lego, pe care l-am primit de la un unchi de al meu aviator. Pe jocul acela cu nişte astronauţi, aveau un steag şi pe steagul respectiv era sigla pe care eu o folosesc, planeta şi o săgeată care reprezintă traiectoria unei nave care pleacă de pe pământ. De aici a venit ideea de a face un cenaclu Planetar. Ne-a luat viaţa, ne-a dus care încotro, ce mă bucură foarte tare e că din cenaclu au ieşit nişte oameni extraordinari. Ceea ce vom face diferă un pic de ceea ce făceam atunci, dar vom păstra aceeaşi linie. Va fi un centru în care vom crea literatură, un centru în care vom creşte învăţând unii de la alţii, unde vom avea ocazia să întâlnim scriitori. De asemenea fiind Planetar central, vom putea să ne ocupăm fiecare dintre noi de câte un Planetar satelit, pentru că am gândit o întreagă structură de cenacluri în diverse şcoli, oamenii sunt deschişi şi ne aşteaptă."


Traian Bădulescu  avea vreo 15 ani, dar a găsit aici un mediu de formare, după cum ne-a povestit: "Chiar mă bucur că se reia cenaclul Planetar. Când ne-am întâlnit prima oară în 1992, în formula consacrată a cenaclului, nu cred că eram mai mulţi de 20, într-o vreme în care lumea se strângea uşor, nu avea internet, nu telefonie mobilă. Şi a fost o efervescenţă mare de care cred că nici nu ne-am dat seama prea bine la început. Cenaclul Planetar mi-a schimbat total viaţa. Nu ne rezumam numai la Science Fiction. Era până la urmă un cenaclu cultural, un cenaclu de avantgardă. Şi ne-a ajutat foarte mult în viaţă. Îmi amintesc în 1991, printr-un coleg de liceu, de clasă, am ajuns la Sala Dalles, unde Mihai Bădescu era coprezentator alături de Alexandru Mironov, în fiecare duminică prezentau un film SF şi după aceea aveau loc discuţii pe tema filmului. Mi s-a părut foarte interesant. Mai cochetam cu scrisul dinainte, dar atunci am început să scriu cu adevărat. Aveam şedinţe la un moment dat chiar de două ori pe săptămână şi veneam şi culmea, ne simţeam datori să şi scriem la fiecare şedinţă. Eram critici unii cu alţii, scriam foarte mult."


Un alt nume de marcă al cenaclului este Liviu Surugiu, care a debutat ca scriitor SF în 1994, a câştigat o mulţime de premii de-a lungul carierei scriitoriceşti, iar cel mai recent volum publicat, Pulsar, a ajuns din 2017,  la deja 6 mii de cititori.


Liviu Surugiu, cel care şi-a pus amprenta pe prima colecţie SF, ne-a povestit :  "Privesc spre viitor cu curaj, vom trăi mult şi bine. .Ar trebui să identificăm nevoile celor care vor veni sau să identificăm nevoi ale celor care nu ştim dacă vor veni sau nu, dar să încercăm să-i atragem. Eu de exemplu dacă aud A mă gândesc la un arici. Mai ţineţi minte în Abecedar erau nişte pătrăţele şi lângă A era un arici, la b se gândeşte la balon. Pentru mine, cenaclu Planetar, pentru viitor eu îl asociez mai puţin cu editura, deşi ea este puterea, pentru mine aceasta este atracţia principală. Voi sateliza această planetă numită Planetar."  


Cenaclul beneficiază şi de o Bibliotecă Ion Hobana, donaţie a marelui scriitor cu titluri rare de specialitate, ce va fi din nou accesibilă membrilor cenaclului. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-11 09:33:00
Vizualizari: 830
TiparesteTipareste