Facilitarea accesului la probele electronice în relaţia UE - Statele Unite

facilitarea accesului la probele electronice în relaţia ue - statele unite Consiliul Justiție și Afaceri Interne a decis, în cursul reuniunii din Luxemburg, de la sfârșitul săptămânii trecute, să mandateze Comisia Europeană pentru a negocia un acord cu Statele Unite care să faciliteze accesul la dovezi electronice...

Consiliul Justiție și Afaceri Interne a decis, în cursul reuniunii din Luxemburg, de la sfârșitul săptămânii trecute, să mandateze Comisia Europeană pentru a negocia un acord cu Statele Unite care să faciliteze accesul la dovezi electronice în scopul cooperării judiciare în materie penală. Pe de altă parte, Consiliul a mandatat Comisia Europeană să participe la negocierile purtate în cadrul Consiliului Europei cu privire la un protocol referitor la Convenția privind criminalitatea informatică.  Aceste negocieri ar trebui să conducă la încheierea unor acorduri referitoare la facilitarea accesului la probe electronice, cum ar fi e-mail-urile sau documentele aflate pe Cloud, pentru a fi utilizate în procedurile penale. 


Prezentă la reuniunea miniștrilor de justiție din statele membre ale Uniunii, comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, s-a referit, în cursul unei conferințe de presă, la decizia Consiliului: "Am primit undă verde de la Consiliu pentru a deschide negocierile cu Statele Unite privind probele electronice. Acestea netezesc calea lansării negocierilor cu Statele Unite, pe care îmi doresc să le avem în următoarele luni. Avem nevoie de o înțelegere pentru a evita posibile conflicte între legislația noastră și cea a Statelor Unite privind dovezile electronice. Acest acord dorește să introducă noi reglementări precum garantarea drepturilor procedurale și protecția datelor. Aș dori să subliniez că intenționăm să încheiem de reglementat legislația europeană privind dovezile electronice înainte de finalizarea negocierilor internaționale."

            

Dacă vor fi încheiate mai târziu, acestea vor completa cadrul UE privind accesul la dovezile electronice care sunt în prezent discutate de instituțiile Uniunii Europene. Încheierea unui acord UE-SUA ar pune în aplicare un cadru de cooperare între cele două părți, inclusiv pentru o cooperare directă cu furnizorii de servicii. Acest lucru ar asigura accesul în timp util la dovezile electronice prin scurtarea perioadei de timp pentru furnizarea datelor solicitate la numai 10 zile, întrucât în prezent aceasta durează în medie 10 luni. 


De asemenea, acordul ar asigura garanții puternice pentru protejarea drepturilor fundamentale. De menționat este faptul că  furnizorii de servicii din Statele Unite cooperează în mod voluntar cu autoritățile europene de aplicare a legii și nu li se permite întotdeauna, potrivit legislației SUA, să furnizeze datele solicitate direct autorităților europene ca urmare a cererilor de acces la dovezi electronice.www.rri.ro
Publicat: 2019-06-11 11:51:00
Vizualizari: 435
TiparesteTipareste