Drepturi și garanții pentru copii în procedurile penale din UE

drepturi și garanții pentru copii în procedurile penale din ue Uniunea Europeană oferă garanții speciale pentru copii și garantează dreptul la asistență judiciară.

Directiva privind garanțiile speciale pentru copii, ultima din setul de șase directive ale UE care garantează drepturi procedurale pentru cetățenii de pe tot teritoriul UE se aplică începând de marți, 11 iunie, întregindu-se astfel setul de drepturi de care beneficiază aceștia.

 

Peste 1 milion de copii sunt obiectul procedurilor penale în fiecare an

 

Prin punerea în aplicare a pachetului de norme, Uniunea Europeană va oferi garanții speciale pentru copii. În fiecare an, în UE, peste 1 milion de copii fac obiectul unor proceduri penale, menționează Comisia Europeană. Copiii sunt vulnerabili și au nevoie de o protecție specială în toate etapele procedurilor. Grație noilor norme care se aplică începând de astăzi, 11 iunie, copiii ar trebui să beneficieze de asistența unui avocat și, dacă sunt trimiși în închisoare, să li se rezerve spații separate de cele destinate adulților.

 

Totodată, va fi garantat dreptul la asistență judiciară, orice persoană suspectată sau acuzată că a săvârșit o infracțiune are dreptul la asistență judiciară, având dreptul să beneficieze de sprijin financiar, de exemplu, dacă nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată.

Deciziile privind asistența judiciară trebuie să fie luate în timp util și cu diligență, iar cetățenii trebuie să fie informați în scris dacă cererea lor a fost respinsă integral sau parțial, mai informează Comisia Europeană.

 

Noile drepturi se vor corobora cu  cele deja aplicate Uniunea Europeană: dreptul la prezumția de nevinovăție, dreptul de a fi prezent la proces, dreptul de a avea un avocat, dreptul la informare și dreptul la interpretare și traducere.

 

Věra Jourová: "Toți cetățenii din UE pot avea acum siguranța accesului la asistență"

 

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Copiii trebuie să beneficieze de o protecție specială în cadrul procedurilor penale. Prin noile norme, ne asigurăm că le este respectată viața privată și că aceștia sunt deținuți în spații separate de cele destinate adulților. Mai mult, toți cetățenii din UE pot avea acum siguranța accesului la asistență judiciară în caz de nevoie. Instanțele trebuie să facă dreptate, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că fac acest lucru cu respectarea deplină a drepturilor noastre fundamentale și a valorilor în care credem.”

 

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte și comisar pentru statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, a subliniat importanța noilor norme: „În fiecare an, în Europa, 9 milioane de persoane sunt implicate în proceduri penale. Într-un stat de drept care funcționează eficient, fiecare cetățean în parte trebuie să poată avea certitudinea că va beneficia de un tratament corect și echitabil în fața legii. Trebuie să continuăm să apărăm și să consolidăm statul de drept astfel încât cetățenii noștri să aibă o încredere nezdruncinată în sistemele noastre de justiție și în capacitatea acestora de a ne proteja cetățenii și societatea.”


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-11 18:58:00
Vizualizari: 463
TiparesteTipareste