Români în lume - 12.06.2019

români în lume - 12.06.2019 Piesa de teatru "Liar", cu varianta în limba română intitulată "Muzeul minciunilor", în regia Anei Mărgineanu și a Tamillei Woodard, va fi prezentată în 13 și 14 iunie în spațiul teatral al ICR New York.

Ia românească va fi sărbătorită pe 13 iunie, la Ankara, cu parada "SimfonIa Florilor", ce prezintă costume de patrimoniu şi design modern. În cadrul prezentării de modă, brandul "Flori de Ie" va prezenta 30 de costume tradiţionale româneşti de patrimoniu, precum şi o colecţie de design vestimentar modern inspirată din cultura şi tradiţiile româneşti, realizată cu sprijinul designerului pentru accesorii florale Andreea Radu şi al Andreei Ghencea. Evenimentul va avea loc în centrul comercial Atakule, prilej cu care turnul Atakule va fi luminat în culorile drapelului României şi va prezenta pe ecranele sale mesajul "Sărbătorim ia românească" în limbile turcă şi engleză. De asemenea, formaţia de jazz "World Mix Band", condusă de profesorul trompetist român Julian Lupu din cadrul Orchestrei Bilkent din Ankara, va susţine un concert. La manifestare va participa ambasadorul României în Turcia, Gabriel Şopandă, şi fondatorul brandului "Flori de Ie", Cristina Chiriac. Totodată, pe 14 iunie, Ambasada României la Ankara va organiza un eveniment caritabil în sprijinul copiilor refugiaţilor sirieni.


Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona găzduieşte expoziţia colectivă "Călătoria Rinocerului. De la Bucureşti la Lisabona via Nurnberg", curatoriată de Sofia Frankl şi Bogdan Severin Hojbotă. Expoziţia conţine lucrări de pictură, sculptură, fotografie, instalaţie şi grafică ale unui grup de artişti români contemporani şi îşi propune o nouă abordare a epopeii începute acum mai bine de 500 de ani odată cu realizarea de către germanul Albrecht Durer a gravurii Rhinocerus, ce imortalizează rinocerul indian oferit cadou de guvernatorul Indiei Afonso de Albuquerque regelui Manuel I al Portugaliei. Gravura lui Durer a reprezentat ulterior sursa fascinaţiei şi inspiraţiei pentru zeci de artişti, de la Rafael până la Salvator Dali şi Eugen Ionescu. Expoziţia "Călătoriei Rinocerului" este deschisă publicului până pe 15 iulie.


Piesa de teatru "Liar", cu varianta în limba română intitulată "Muzeul minciunilor", în regia Anei Mărgineanu și a Tamillei Woodard, va fi prezentată în 13 și 14 iunie în spațiul teatral al ICR New York, în cadrul programului "Romanian-American Studio Theater", lansat la începutul acestui an. Spectacolul, după un text de Peca Ștefan, cu o distribuție integral americană, este o montare imersivă a teatrului independent PopUP Theatrics, care îi implică pe spectatori în desfășurarea intrigii, transformându-i în protagoniști și dezvăluindu-le, treptat, omniprezența minciunilor de toate felurile în viaţa de zi cu zi. De la începutul anului, în programul Studioului de Teatru Româno-American, au mai fost jucate, în limba engleză, "Iona" de Marin Sorescu, "Câinele sinucigaș și Laika" de Cătălina Florina Florescu și "Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi", o dramatizare de Simona Măicănescu după un roman al Hertei Müller.


România va fi reprezentată de expoziţia de fotografie "Roma, always" a artistului Mugur Vărzariu la ediţia 2019 a Festivalului "Jaffa Fest" din Israel. În cadrul manifestării, pe 13 iunie va avea loc un eveniment internaţional dedicat moştenirii culturale a comunităţilor rrome din Europa Centrală şi de Est, care se va desfăşura la Teatrul Hasimta din Jaffa, la care vor participa ţări precum Cehia, Slovacia, România şi Polonia şi care va include concerte de "gipsy jazz" şi "gipsyrap", proiecţii de film şi expoziţii tematice. Lucrările expuse în "Roma, always" înfăţişează aspecte din viaţa de zi cu zi a comunităţilor rrome din România şi vor fi expuse pentru o perioadă de două săptămâni, între 13 şi 30 iunie. Mugur Vărzariu este unul dintre cei mai apreciaţi fotografi şi activişti sociali din România. Din 2010 este corespondent al unor importante agenţii de ştiri interne şi internaţionale, iar fotografiile sale au fost publicate de importante canale de televiziune, reviste şi cotidiene internaţionale. Lucrările sale sunt expuse în mod constant la Visa Pour l'Image, cel mai important festival internaţional de foto-jurnalism. Este primul fotograf român membru al Canon Ambassadors Program, iar în 2014 a fost numit ambasador al Fundaţiei World Vision.


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-12 11:32:00
Vizualizari: 889
TiparesteTipareste