Români în lume - 13.06.2019

români în lume - 13.06.2019 Institutul Cultural Român de la Paris a instalat în Grădina Luxemburgului, din centrul Parisului, sculptura "Zgârie-nori" a artistului român Ernö Ciupe Bartha.

Institutul Cultural Român de la Paris a instalat în Grădina Luxemburgului, din centrul Parisului, sculptura "Zgârie-nori" a artistului român Ernö Ciupe Bartha. Opera se alătură celor 106 statui clasice prezente în grădina din Cartierul latin şi a fost amplasată cu sprijinul Ambasadei României în Franţa. Originar din Cluj-Napoca, Ernö Bartha, este creatorul parcului de sculpturi de fân Arkhai din satul Vlaha, de lângă Cluj, şi a reprezentat România la Olimpiada culturală de la Londra în 2012. Lucrarea sa are 7 metri înălţime şi este constituită dintr-o osatură de metal peste care artistul a pus un strat de fân. Totul a fost apoi învelit cu o plasă metalică şi un strat de silicon transparent. Soclul, realizat dintr-o structură metalică umplută cu dale de beton, a fost acoperit cu un strat de "numuliţi", fosile cu o vechime de 50.000 de ani aduse din regiunea Vlaha. Pe placa explicativă a operei se regăseşte drapelul românesc. Grădina Luxemburgului este un parc muzeu de sculpturi în aer liber, creat în 1612 la iniţiativa reginei Maria de Medicis. Aici sunt amplasate statui ale reginelor Franţei şi ale unor mari compozitori.


Unul dintre fondatorii revistei Kajet Petrică Mogoș este primul artist român participant la Jerusalem Design Week, cea mai relevantă manifestare din Israel dedicată designului. Ediţia din 2019 se desfăşoară între 13 și 20 iunie la Hansen House din Ierusalim şi are ca temă principală Estul. Artistul român crează, cu acest prilej, o instalație interactivă intitulată "Histories of Easternfuturism", care are ca temă trecutul și viitorul în Europa de Est și în România, folosind imagini de arhivă și materiale de pop art. Potrivit Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, opera "Histories of Easternfuturism" este realizată sub forma unei instalații video, participative și interactive, cu caracter pedagogic și informativ şi se bazează pe o serie extinsă de cadre vizuale și fire narative ce provin din arhive publice și materiale publicate anterior în revista Kajet. Publicația de 240 pagini, editată în limba engleză şi distribuită în peste 20 de țări, conține proză, eseuri antropologice, reportaje de fotografie documentară şi poezie. Participarea lui Petrică Mogoș la evenimentul din Israel are loc cu sprijinul ICR Tel Aviv.


Curatoarea și criticul de artă Irina Cios participă la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie "Fotofestiwal" de la Łódź, în Polonia. Românca a fost invitată în cadrul secţiunii "PHOTO- MATCH Portfolio Review", programată pentru zilele de 14 şi 15 iunie. Tema ediției din acest ani este "Supranatural", iar festivalul îşi propune să aprofundeze sfera experiențelor umane legate de imaterial, spiritual, senzorial şi ezoteric şi să o confrunte cu privirea rațională și științifică asupra lumii și cu modul în care o prezintă fotografia. Irina Cios este şi manager cultural și lector asociat al Departamentului de Imagine Dinamică și Fotografie din cadrul Universității Naționale de Artă București, iar din noiembrie 2014 ocupă poziţia de director al Administrației Fondului Cultural Național. "Fotofestiwal" care se desfăşoară în perioada 13-30 iunie este unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din Europa de Est şi cuprinde peste 50 de expoziții, întâlniri, analize de portofolii, ateliere și prezentări de diapozitive, manifestări care atrag circa 20.000 de vizitatori din întreaga lume. Participarea românească la evenimentul de la Łódź are loc cu sprijinul ICR Varşovia.


Expoziția "Casa Storck - un paradis al artelor", proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, este deschisă la Galeria Institutului Cultural Român din Viena. Conceptul grafic al manifestării îi aparţine lui Ștefan Csampai, iar fotografiile sunt realizate de Cristian Oeffner Oprea. Proiectul expozițional se desfășoară în contextul Bienalei de Artă și Arhitectură din Viena, unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate în acest an în Capitala Austriei. Muzeul Storck din Bucureşti, care stă la baza exponatelor prezentate la Viena, deține piese reprezentative de pictură, sculptură, artă grafică şi decorativă, prezentând opera unei adevărate dinastii artistice, pentru că alături de lucrările soților Cecilia Cuțescu și Frederic Storck, care şi-au transformat reşedinţa într-un spaţiu de creaţie unic, sunt expuse și sculpturi realizate de Carol Storck, fratele lui Frederic, și de Karl, tatăl celor doi. Expoziția "Casa Storck - un paradis al artelor" poate fi vizitată până pe 23 septembrie.


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-13 11:33:00
Vizualizari: 981
TiparesteTipareste