Tabere urbane

tabere urbane Au pornit de la ideea lui Kurt Vonnegut că "Ştiinţa este magie care funcţionează" şi au organizat un spaţiu amenajat astfel încât prin experimente diverse copiii să poată înţelege noţiuni de fizică, matematică, logică, ecologie etc.

Au pornit de la ideea lui Kurt Vonnegut că "Ştiinţa este magie care funcţionează" şi au organizat un spaţiu amenajat astfel încât prin experimente diverse copiii să poată înţelege noţiuni de fizică, matematică, logică, ecologie etc. Prin experimentele create, noțiunile abstracte pot fi înțelese mai ușor de către oricine. Spațiul gazdă este structurat pe 8 zone de descoperiri, iar fiecare zonă are grupate experimente dintr-un domeniu diferit.


Într-o vreme în care copiii sunt din ce în ce mai inventivi, vacanţele tot mai lungi, iar concediile părinţilor tot mai scurte, taberele urbane sunt o alternativă stimulativă de petrecere a verii.


Am vorbit despre acest concept cu Ana-Maria Roată Palade, fondatoarea Asociaţiei Procunoaştere: "Nu suntem la prima ediţie, am avut încă de la înfiinţarea asociaţiei această dorinţă de a-i apropia pe copii de ştiinţă prin experimente practice. Şi cum în vacanţă nu avem toţi bunici, ne-am gândit că ar fi o idee nemaipomenită ca părinţii să îşi vadă liniştiţi de treburile lor, iar copiii să aibă experiementele lor. Aşa s-au născut taberele urbane."


Ana-Maria Roată Palade ne-a spus că primele două tabere s-au desfăşurat la sfârşitul lunii august 2016, apoi au crescut astfel încât în 2017 au fost trei tabere, anul trecut au fost patru tabere şi pentru că în fiecare an cererea a fost mare, anul acesta sunt create cinci săptămâni de tabere urbane, despre care am aflat detalii: "În fiecare tabără copiii fac multe experimente, nicio tabără nu seamănă cu alta, au o zi în care vor face experimente legate de fizică, o alta cu experimente legate de chimie, biologie, trecem şi prin geografie şi încercăm să fim şi inventatori, să născocim noi fel de fel de aparate, care să aplice legi ale ştiinţei. Taberele se desfăşoară cu maxim 20 de copii într-o serie. Sunt cinci serii anul acesta. Părinţii pot să trimită un email sau pe telefon îşi pot înscrie copiii. Avem şi o curte interioară, încercăm să desfăşurăm activităţile şi în aer liber, în programul de dimineaţă şi în interior, în funcţie de vreme."


Spaţiul interior este amenajat cu peste 80 de exponate-joc, fiecare constituind  un experiment în sine. Copiii trebuie să acționeze bile, mingi, să potrivească, să pipăie, să așeze corect, să apese butoane, să învârtească moriști și multe altele. Experimentele sunt intuitive, dar peste tot sunt informații cu privire la ceea ce ai de făcut pentru a înțelege experimentul respectiv. În astfel de spaţii se porneşte de la ideea că observând, auzind, mirosind, pipăind poate fi descoperit şi gustul distracției, dar şi gustul științei. Astfel, copiii îşi dezvoltă şi motricitatea și gândirea.


Am întrebat-o pe Ana-Maria Roată Palade cum se desfăşoară o zi de tabără urbană: "Părinţii îşi pot aduce copiii în intervalul 8-9, apoi urmează momentele de împrietenire între copii şi în intervalul 9-11 avem două etape de experimente şi jocuri cu copiii, la 11 urmează gustarea de fructe şi după aceea un alt experiment. Pe la 12.30 va fi prânzul, iar după prânz avem trei etape diferite. Încercăm să îmbinăm arta şi ştiinţa şi copiii vor face feeling şi origami. 

Este o activitate pe care am dezvoltat-o de-a lungul timpului, în toate taberele am avut acest moment, tocmai pentru că prin feeling şi origami copiii îşi dezvoltă motricitatea fină şi ei au nevoie de lucrul acesta. Apoi, de la 14.30, anul acesta am introdus, împreună cu Asociaţia Manieres, un atelier de bune maniere, care sunt mereu la modă şi înainte de a pleca acasă, avem de la ora 16.00 la 17.00 jocuri de dezvoltare prin teatru, care sunt foarte apreciate de copii. În fiecare tabără abia aşteptau momentul când se jucau cu prietenii noştri de la Carnaval Party. Acea oră era pentru ei fantastică."


Şi iată cum printr-o vacanţă activă, copiilor li se poate deschide pofta de explorare ştiinţifică. Şi asta, pentru că un alt motto al organizatorilor spune că "Ştiinţa nu a rezolvat niciodată o problemă fără să creeze alte 10."


Un plan bun pentru o vacanţă plăcută! 


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-18 13:03:00
Vizualizari: 1001
TiparesteTipareste