Români în lume - 17.06.2019

români în lume - 17.06.2019 Octavian Ursu, un german de origine română, a câștigat duminică alegerile pentru Primăria oraşului Görlitz din landul Saxonia, în estul Germaniei, învingându-l pe candidatul extremei-drepte, anunță presa germană.

Octavian Ursu, un german de origine română, a câștigat duminică alegerile pentru Primăria oraşului Görlitz din landul Saxonia, în estul Germaniei, învingându-l pe candidatul extremei-drepte, anunță presa germană. Octavian Ursu, candidatul Uniunii Creştin-Democrate conduse de cancelarul Angela Merkel, l-a învins în turul doi de scrutin pe candidatul partidului Alternativa pentru Germania de extremă dreapta. Deutsche Welle scrie într-un material despre Octavian Ursu publicat recent că a părăsit România în 1990 și s-a angajat la Filarmonica din Görlitz, iar mai târziu a intrat în Uniunea Creștin-Democrată şi ulterior în legislativul din Saxonia.
Octavian Ursu s-a născut la București, a absolvit Conservatorul și a venit în Germania în 1990 ca solist-instrumentist (trompetă) la Filarmonica din Görlitz.


Un şofer român de TIR este considerat erou în Italia, după ce a convins un tânăr să nu se sinucidă. În vârstă de 30 de ani, el lucrează pentru o firmă de transport din Napoli şi graţie gestului său a ajuns erou în presa din Peninsulă. Întâmplarea a avut loc în apropiere de Milano, unde un tânăr de 19 ani voia să se arunce de pe un pod. Românul a oprit sub pod, s-a urcat pe semiremorcă şi a discutat cu el minute bune. L-a convins, într-un final, să nu se arunce în gol, iar italianul i-a sărit în braţe, gest filmat de zecile de oameni aflaţi în zonă.


Institutul Cultural Român de la Varșovia împreună cu Ambasada României organizează în data de 19 iunie, la Castelul Regal din Varșovia, un recital cameral extraordinar, susținut de remarcabilii muzicieni Remus Azoiței (vioară) și Eduard Stan (pian). Concertul se înscrie în programul de evenimente de marcare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și va închide oficial seria de manifestări dedicate în Polonia. Programul pregătit de cei doi muzicieni, intitulat simbolic "Un român la Viena", cuprinde lucrări de George Enescu, Johannes Brahms și Kreisler/Pugnani. Programul face referire la prima adresă a școlirii muzicale a lui Enescu, Conservatorul din Viena, unde a fost acceptat în 1888, la frageda vârstă de nici 8 ani. Un singur copil mai fusese primit acolo la aceeași vârstă: colegul său violonist, Fritz Kreisler, în 1882. Viena a marcat și întâlnirea tânărului geniu român cu bătrânul Brahms, care și-a pus o amprentă foarte puternică pe concepția și arhitectura lucrărilor enesciene. Concertul din data de 19 iunie va fi adresat unui public format din autorități poloneze și personalităţi ale vieţii publice politice şi culturale locale, membri ai corpului diplomatic local, formatori de opinie, jurnalişti și va fi urmat de o recepție la Castelul Regal, oferită de Ambasada României.www.rri.ro
Publicat: 2019-06-17 15:20:00
Vizualizari: 129
TiparesteTipareste