Ariane 6 şi Vega C, cele mai noi vehicule spaţiale ale ESA

ariane 6 şi vega c, cele mai noi vehicule spaţiale ale esa Europa se aliniază ultimelor tendinţe din industria spaţială, prin construirea a două vehicule spaţiale care să folosească drept transportoare şi, ulterior, lansatoare pentru sateliţi de mici dimensiuni.

Europa se aliniază ultimelor tendinţe din industria spaţială, prin construirea a două vehicule spaţiale care să folosească drept transportoare şi, ulterior, lansatoare pentru sateliţi de mici dimensiuni. Este vorba de Ariane 6 şi Vega C, noile astfel de vehicule ale Agenţiei Spaţiale Europene. Anul 2020 va marca zborul în premieră al acestora. Cu detalii, Daniel Neuenschwander, directorul Transportului Spaţial din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene:


"Mai întâi, despre Ariane 6. Acest proiect se derulează la viteză maximă. Industria spaţială a demarat deja etapa de producţie. 14 lansatoare ale Ariane 6 sunt deja în pregătiri pentru a fi adăugate zborului iniţial. Cât despre Vega C, toate motoarele sunt testate. Am testat deja Zephyr 40, care a fost şi ultimul test de motor. De acum, ne aflăm în faza de final şi în ceea ce priveşte primul zbor al vehiculului Vega C. Eforturile Europei în ceea ce priveşte transportul spaţial funcţionează şi îşi fac simţite rezultatele. Este munca în colectiv a industriei spaţiale, incluzând Agenţia Spaţială Europeană, cu sprijinul statelor membre. Am avut un prim zbor cu Vega, conceptual, care va permite lansarea unui număr semnificativ de sateliţi de dimensiuni mici. Acum, pregătim acelaşi lucru şi pentru Vega C şi Ariane 6. Toate lansatoarele noastre europene, care sunt puse la punct în prezent, vor avea capacitatea de a lansa sateliţi de dimensiuni mici."

Ariane 6 va înlocui cu succes, după cum cred inginerii Agenţiei Spaţiale Europene, actualul vehicul Ariane 5, încercând să rămână competitiv pe piaţa spaţială de astăzi, caracterizată tot mai mult de prezenţa companiilor private. Astfel, Ariane 6 include detalii tehnologice de ultimă generaţie, cum ar fi construcţia modulară, şi împărtăşeşte unele tehnologii cu Vega C pentru a economisi costurile. Arianespace lansează misiuni de rachetă Ariane cu infrastructura pusă la dispoziţie de către Agenţia Spaţială Europeană. Unul dintre lucrurile pe care racheta Ariane 6 le împarte cu Vega C este, de exemplu, motorul P120.

În timp ce Ariane 6 acoperă lansările grele, Vega C va prelua încărcătura pe sarcini utile uşoare, la fel ca actuala Vega. Una dintre inovaţiile sale include un "serviciu de misiune pentru nave spaţiale mici", o sarcină utilă care permite lansarea a mai mult de o duzină de sateliţi mici în cadrul evenimentului. În mod special, această sarcină utilă poate fi folosită atât pe Vega, cât şi pe Vega C. Una dintre primele încărcări utile ale Vega C ar putea fi o navă spaţială reutilizabilă, numită Space Rider, un vehicul automat de tip navetă, care poate transporta încărcăturile în spaţiu şi se poate întoarce pe Pământ. Acest plan de misiune spaţială este în aşteptarea deciziei ministeriale prilejuite de conferinţa de la Sevilla, din luna noiembrie a acestui an.



www.rri.ro
Publicat: 2019-06-18 10:35:00
Vizualizari: 1817
TiparesteTipareste