Oradea şi „Mărul de Aur”

oradea şi „mărul de aur” 	Cetatea medievală, muzee, clădiri istorice restaurate se află pe lista atracţiilor culturale ale municipiului Oradea.

 

Cetatea medievală, muzee, clădiri istorice restaurate se află pe lista atracţiilor culturale ale municipiului Oradea. Situat în nord vestul ţării, la o distanţă aproape egală faţă de Viena, Praga sau Bucureşti, oraşul cu străduţe înguste, tipic medievale, îşi creşte continuu atractivitatea turistică. Pentru acest motiv, la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism), Tijani Haddad, a oferit trofeul "Mărul de Aur" reprezentanţilor municipalităţii Oradea, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în cetatea medievală, în Sala cu grifoni. Un argument în susţinerea candidaturii Oradiei la decernarea prestigiosului trofeu a subliniat faptul că, în ultimii 10 ani, Oradea a devenit o bijuterie arhitecturală, Oradea fiind considerată "Capitala Art Nouveau".

 

Ne-a spus mai multe despre creşterea în timp a oraşului Mihai Jurca, director executiv al Asociaţiei de Promovare Turistică Oradea şi Regiun: "Vine cu o istorie bogată şi vine cu nişte exemple pe care doar trebuie să le studiem atent şi să le urmăm. A fost prima dată menţionat 1113, este un oraş cu o istorie foarte lungă şi are vreo cinci perioade de dezvoltare importante. Avem secolul XII, moment în care pe actuala locaţie a Cetăţii Oradea se înfiinţează o mănăstire, dedicată fecioarei Maria, de către sf. Ladislau, împăratul maghiar ce e şi întemeietorul şi sfântul patron al oraşului, vorbim pe urmă de perioada secolului XV, perioada de aur a oraşului, în care episcopul catolic de Oradea era din Florenţa, iar în perioada respectivă meridianul zero al lumii era stabilit la Oradea, vorbim de perioada secolului XVIII, când oraşul vine după ocupaţia turcească, este eliberat de armata austriacă şi încep să se pună bazele dezvoltării administrative, pe care astăzi încercăm să o menţinem. Avem perioada 1900, La Belle Epoque, perioada Art Nouveau, perioada boemă a oraşului, perioadă în care au fost construite majoritatea clădirilor din centrul istoric, care definesc astăzi oraşul şi îl evidenţiază şi îi conferă o unicitate specială oraşului. Este vorba despre clădirile Art Nouveau şi Seccession din centrul oraşului."

 

Cea mai reprezentativă clădire în stilul Art Nouveau este Palatul Vulturul Negru, aflat în principala piaţă din Oradea. Un alt reper al oraşului îl reprezintă  Biserica Romano-Catolică. Ridicată între anii 1752-1780, aceasta a primit în anul 1991 rangul de basilica minor de la Papa Ioan Paul al II-lea şi mulţi au spus că este una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa.

 

Mihai Jurca ne-a menţionat obiectivele de neratat pentru turiştii grăbiţi: "Evident, recomandăm ca ei să viziteze Piaţa Unirii, piaţa centrală a oraşului, unde avem o concentraţie mare de clădiri Art Nouveau, Cetatea Oradea, unde pot înţelege de fapt istoria oraşului, de la 1113, până astăzi şi complexul baroc, una dintre cele mai frumoase zone ale oraşului, e cel mai mare complex baroc din sud-estul Europei şi merită văzut. Evident, în centrul oraşului, vorbim de mai multe obiective turistice, iar începând de anul viitor vom vorbi despre Muzeul Art Nouveau, care va fi inaugurat şi este astăzi în restaurare, vorbim de Muzeul comunităţii evreieşti din Oradea, pentru că Oradea a avut o comunitate evreiească extrem de importantă şi vorbim despre clădirea primăriei, care va intra în reabilitare şi care ea, în sine, va deveni obiectiv turistic." 

 

În schimb pentru vizitatorii care îşi propun să rămână mai mult în zonă, aquapark-ul de aici poate fi încă o atracţie sau chiar o vizită la Muzeul Ţării Crişurilor sau în Munţii Apuseni, unde se găseşte cea mai mare concentrare de peşteri vizitabile din România. 

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-19 10:29:00
Vizualizari: 340
TiparesteTipareste