Jurnal românesc - 19.06.2019

jurnal românesc - 19.06.2019 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu procurorul general al SUA, William Barr, căruia i-a solicitat sprijinul pentru includerea României în Programul Visa Waiver.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu procurorul general al SUA, William Barr, căruia i-a solicitat sprijinul pentru includerea României în Programul Visa Waiver, anunţă Guvernul printr-un comunicat de presă. Premierul l-a asigurat pe oficialul american că Executivul român este angajat să găsească cele mai bune soluţii pentru continuarea reformei justiţiei şi a legislaţiei penale, în acord cu angajamentele internaţionale ale României, dar şi cu recomandările din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneţia, ale GRECO şi cele ale SUA. Subiectul a fost abordat şi la întâlnirea dintre Ministrul de interne Carmen Dan şi secretarul adjunct interimar pentru Securitate Internă al SUA, David Pekoske, în care cei doi oficiali au recunoscut progresele înregistrate până în prezent. Condiţia principală pentru ca o ţară să scape de vize este ca în ultimul an procentul refuzului de acordare a vizei să fie de maximum 3%. Anul trecut, România avea o rată de refuz de circa 10%, iar adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA, Abigail Rupp, declara că ţara noastră îndeplineşte patru cerinţe din cinci pentru a intra în program şi că fără respectarea integrală a acestora este necesară aprobarea Congresului SUA. În prezent, Visa Waiver facilitează intrarea fără viză în Statele Unite a 20 milioane de oameni anual, din 38 de țări partenere.


Guvernul rămâne în funcţie după ce moţiunea de cenzură iniţiată de partidele din opoziţie a fost respinsă în plenul Parlamentului. Au fost înregistrate 200 de voturi "pentru", iar pentru ca moţiunea să treacă, erau necesare 233 de voturi favorabile. Iniţiatorii documentului, PNL, USR, PMP si UDMR au acuzat guvernul PSD - ALDE că a destabilizat economia, a lansat atacuri menite să subordoneze justiţia şi a blocat votul românilor din diaspora prin modul în care a organizat alegerile din 26 mai. Premierul Viorica Dăncilă a respins acuzaţiile aduse, a afirmat că opoziţia mistifică adevărul fără a aduce o soluţie viabilă pentru România şi că indicatorii economici demonstrează că măsurile luate în ultimii doi ani au fost eficiente. Aceasta a fost a trei moţiune de cenzură depusă de opoziţie împotriva cabinetului condus de Viorica Dăncilă.


Comisia de politică externă din Senatul Statelor Unite ale Americii a programat pentru 20 iunie audierea lui Adrian Zuckerman, nominalizat pentru postul de ambasador al SUA în România, scrie jurnalul.ro. Aceasta audiere este ultima etapă din procedura de numire a diplomatului în locul actualului ambasador Hans Klemm, aflat la final de mandat. Adrian Zuckerman, un avocat american de origine română, a fost ales de președintele Donald Trump să fie reprezentantul cel mai înalt al Ambasadei SUA de la București. Tot pe 20 iunie, Senatul american îl va audia pe un alt american de origine română, John Rakolta, care a fost propus pentru postul de ambasador în Emiratele Arabe Unite.


Cele 20 de companii româneşti din domeniul IT&C prezente în cadrul misiunii economice de promovare produselor în SUA au semnat, la Summit-ul pentru Investiţii SelectUSA din Washington, angajamentul "Pledge to America's Workers". Documentul, la care au aderat alte 66 de firme din 12 ţări, prevede crearea unui număr de aproape un milion de oportunităţi pentru muncitorii americani. Angajamentul a fost semnat, din partea Statele Unite, de consilierul personal al preşedintelui SUA, Ivanka Trump, şi de secretarul pentru comerţ al SUA, Wilbur Ross, care a apreciat participarea numeroasă a României la summit. SelectUSA este evenimentul de cel mai înalt nivel dedicat promovării investiţiilor străine directe în SUA, iar participarea companiilor româneşti a avut drept scop identificarea de noi oportunităţi de afaceri.www.rri.ro
Publicat: 2019-06-19 12:27:00
Vizualizari: 361
TiparesteTipareste