Priorităţi evidenţiate la Forumul "Digital Assembly 2019"

priorităţi evidenţiate la forumul "digital assembly 2019" "Digital Assembly 2019", cel mai mare eveniment în domeniul digital organizat de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene împreună cu Comisia Europeană

"Digital Assembly 2019", cel mai mare eveniment în domeniul digital organizat de Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene împreună cu Comisia Europeană, a reunit săptămâna trecută la Bucureşti peste o mie de actori relevanţi din sectorul IT&C. Această reuniune a constituit cadrul de dezbateri pentru identificarea priorităţilor digitale în următorii cinci ani, precum şi pentru conturarea viitorului Europei digitalizate post-2020. Impactul tehnologiilor digitale, oportunităţile statelor europene pentru recâştigarea poziţiei de leadership în domeniul tehnologiei, oraşele inteligente, caracterizate prin conectivitate, rezilienţă şi sustenabilitate şi impactul transformărilor digitale asupra locurilor de muncă au fost câteva dintre subiectele discutate la această reuniune. Stabilirea direcţiilor de acţiune este necesară pentru ca Uniunea Europeană să rămână competitivă la nivel mondial. 


La reuniunea "Digital Assembly 2019" de la Bucureşti a participat şi comisarul european pentru economie şi societate digitală, Mariya Gabriel, care a subliniat: "O Europă digitală, o economie digitală, puternică, sigură şi prosperă reprezintă o condiţie esenţială pentru creşterea economică şi dezvoltarea durabilă a Uniunii Europene şi de aceea este bine să îmbrăţişăm schimbarea digitală, dar să păstrăm în centrul ei cetăţenii şi valorile noastre europene. Transformarea digitală nu este un scop în sine. Progresele tehnologice trebuie să respecte un principiu  fundamental şi anume acela de a aduce întotdeauna beneficii cetăţenilor noştri, tuturor cetăţenilor."


Cu câteva zile înainte de evenimentul "Digital Assembly 2019" de la Bucureşti, Comisia Europeană a publicat un raport referitor la Indicele economiei şi societăţii digitale, DESI. Raportul evidenţiază îmbunătăţirea conectivităţii care este, totuşi, insuficientă pentru a răspunde creşterii rapide a nevoilor din acest domeniu. În prezent, 60% din gospodării au acces la conectivitatea de mare viteză, de cel puţin 100 Mbps. Pe de altă parte, mai mult de o treime din forţa de muncă activă nu are competenţe digitale elementare. De aici şi întrebarea: Ce face Uniunea Europeană pentru ca fiecare cetăţean să aibă şanse egale atunci când se confruntă cu digitalizarea economiei şi societăţii? 


Comisarul european Mariya Gabriel: "Trei direcţii de acţiune sunt la îndemâna noastră pentru a putea să construim în mod real această egalitate de şanse. Mai întâi, dezvoltarea infrastructurilor digitale, în al doilea rând răspândirea competenţelor digitale şi în al treilea rând creşterea capacităţii ca toată lumea să se poată informa."

            

Revenind la raportul DESI, acesta subliniază că investiţiile bine direcţionate şi politicile digitale pot avea un impact semnificativ asupra performanţei statelor membre. Un exemplu este Spania în ceea ce privește banda largă de foarte mare viteză, precum şi Ciprul în ceea ce privește conectivitatea. Irlanda se remarcă prin digitalizarea întreprinderilor, iar Letonia și Lituania în ceea ce privește serviciile publice digitale.



www.rri.ro
Publicat: 2019-06-20 11:42:00
Vizualizari: 2606
TiparesteTipareste