Români în lume - 20.06.2019

români în lume - 20.06.2019 Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona găzduieşte expoziţia colectivă "Călătoria Rinocerului. De la Bucureşti la Lisabona via Nurnberg", curatoriată de Sofia Frankl şi Bogdan Severin Hojbotă.

București şi New York vor fi legate, în următoarele săptămâni, de un pod al poeziei, în cadrul programului "Poetry 4X4 / Poezie 4X4". Opt poeţi consacraţi, patru români și patru americani, apropiați atât ca generație, cât și ca formule literare, vor oferi împreună o serie de lecturi în câteva dintre cele mai cunoscute spații destinate evenimentelor de acest gen din cele două orașe. România este reprezentată de Svetlana Cârstean, Adela Greceanu, Andra Rotaru și Claudiu Komartin, iar SUA îi au ca protagonişti pe Mason Granger, Gabriel Ramirez, Jess Rizallah și Myles Taylor. 

Manifestările se vor derula succesiv, mai întâi la New York, între 21 și 24 iunie, apoi la București, între 28 iunie și 2 iulie. Evenimentele din metropola americană se vor desfășura la Berl's Poetry Shop, pe 21 iunie, Bowery Poetry Club, pe 23 iunie și la The Poetry Project, pe 24 iunie. În capitala României, lecturile vor avea loc în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române, pe 28 iunie, la Tramvaiul 26, pe 30 iunie și la Green Hours Jazz Cafe, pe 2 iulie. Programul "Poezie 4X4" este organizat de Institutul Cultural Român din New York, asociația americană Bowery Poetry și Muzeul Național al Literaturii Române.


Scriitorul Filip Florian va participa, pe 23 iunie, la dezbaterea cu titlul "1989-2019. Începutul sau sfârșitul lumii libere?", care va avea loc în cadrul Big Book Festival de la Varşovia. Autorul român se va alătura colegilor Aleksandra Boćkowska, din Polonia, şi Radka Denemarková, din Cehia, care vor discuta despre schimbările aduse de anul 1989, despre cele trei decenii de maturizare a democrației și despre noile pericole care pândesc libertatea.

Moderatorul întâlnirii va fi criticul literar Piotr Kieżun. Big Book Festival, cel mai important eveniment literar din capitala poloneză ajuns la cea de-a 7-a ediție, se desfăşoară în perioada 21-23 iunie şi este organizat de Fundația "Cultura nu doare", în parteneriat cu Asociația Institutelor Culturale și Ambasadelor Uniunii Europene, al cărei membru este şi ICR Varșovia. Programul din acest an cuprinde 50 de întâlniri, la care vor participa peste 100 de scriitori din 30 de țări.


Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona găzduieşte expoziţia colectivă "Călătoria Rinocerului. De la Bucureşti la Lisabona via Nurnberg", curatoriată de Sofia Frankl şi Bogdan Severin Hojbotă. Expoziţia conţine lucrări de pictură, sculptură, fotografie, instalaţie şi grafică ale unui grup de artişti români contemporani şi îşi propune o nouă abordare a epopeii începute acum mai bine de 500 de ani odată cu realizarea de către germanul Albrecht Durer a gravurii Rhinocerus, ce imortalizează rinocerul indian oferit cadou de guvernatorul Indiei Afonso de Albuquerque regelui Manuel I al Portugaliei. Gravura lui Durer a reprezentat ulterior sursa fascinaţiei şi inspiraţiei pentru zeci de artişti, de la Rafael până la Salvator Dali şi Eugen Ionescu. Expoziţia "Călătoriei Rinocerului" este deschisă publicului până pe 15 iulie.


Cea de-a 4-a ediție a mesei rotunde internaționale "Eminescu în limbile lumii. Traduceri, receptare critică și academică" va avea loc pe 21 iunie în Sala Verde a Universității din Cernăuți, transmite Agenţia BucPress. La deschiderea manifestării, organizată de Lectoratul de limbă română şi Centrul de Studii Românești din cadrul Universității Naționale "Yuriy Fedkovych" din Cernăuți, va participa şi consulul general al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu. Evenimentul va cuprinde comunicări ştiinţifice ale unor profesori universitari doctori din Ucraina, România şi Spania, care vor vorbi despre traducerile operelor lui Eminescu în limbile ucraineană, portugheză, germană şi engleză şi despre modul în care acestea au fost primite de publicul autohton. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-06-20 11:39:00
Vizualizari: 900
TiparesteTipareste