Informații cu privire la călătoria minorilor români în străinătate

informații cu privire la călătoria minorilor români  în străinătate Poliţia de Frontieră Română reamintește condiţiile în care minorii români pot călători în străinătate.

Deoarece  a început vacanța de vară, și mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, Poliţia de Frontieră Română reamintește condițiile în care aceștia pot ieși din țară:


Potrivit Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetăţenii români minori pot ieşi din România în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.


Conform prevederilor legale în vigoare, poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori în următoarele cazuri:


a) când care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;
b) în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;


În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.


c) în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:
a ambilor părinţi,
a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,
a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.


Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.
Poate fi însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţii legale.


Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html.


Valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum  și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație.


În cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România. Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa etc.


În 2018, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria pentru aproximativ 2.400 cetățeni români minori, deoarece părinţii/însoțitorii acestora nu aveau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul, în condiții legale.


Celor mai mulţi cetăţeni români minori nu li s-a permis ieşirea din ţară din următoarele motive:

nu posedau documente de călătorie valabile;
părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială;
însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.


Informații privind călătoria în străinătate sunt disponibile pe site-ul www.politiadefrontiera.ro.
https://www.gazetaromaneasca.com/observator/prim-plan/iesiti-din-tara-cu-copiii-in-perioada-urmatoare-atentie-la-documentele-de-calatorie-ale-acestora/?fbclid=IwAR2YbBqTE61A6cAXkh2Lq_T9k8z7f0KHL3j8yYiZyW1-Sc9blXdEp1SOmfo/pmirela


sursa: RADOR / GAZETA ROMÂNEASCĂ 


www.rri.ro
Publicat: 2019-06-23 15:19:00
Vizualizari: 2205
TiparesteTipareste