Noi reguli pentru documentele de identitate

noi reguli pentru documentele de identitate Uniunea Europeană introduce reguli de securitate mai stricte pentru documentele de identitate în scopul reducerii falsificării acestora.

Uniunea Europeană introduce reguli de securitate mai stricte pentru documentele de identitate în scopul reducerii falsificării acestora. Reunit sub preşedinţia României, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne  a adoptat în această lună un regulament care îmbunătăţeşte măsurile de securitate ale cărţilor de identitate şi ale documentelor de şedere în Uniunea Europeană. De menţionat că în Uniune există peste 80 de tipuri diferite de cărţi de identitate emise de statele membre, unele dintre ele pe suport de hârtie, ceea ce reprezintă un ridicat risc de securitate, deoarece pot fi uşor falsificate şi apoi utilizate de infractori sau terorişti.


Noile reguli introduc standarde minime atât pentru informaţiile conţinute de acestea, cât şi caracteristici comune tuturor statelor membre. Această iniţiativă face parte din pachetul referitor la securitatea Uniunii Europene, propus de Comisie în primăvara anului trecut. Între timp, Regulamentul privind cărţile de identitate a trecut prin trialog şi prin Parlamentul European, care s-a exprimat prin vot în favoarea acestuia. Introducerea unor cărţi de identitate cu elemente suplimentare de siguranţă, între care date biometrice ale titularului, a generat multe dezbateri şi îngrijorări legate de stocarea unor informaţii personale în baze de date naţionale. 


Referitor la acest subiect, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, a spus: "Noile norme privind cardurile de identitate nu pot servi drept temei juridic pentru a introduce baze de date naționale care conțin date biometrice ale cetățenilor. În ceea ce privește datele biometrice, știu că au existat discuții intense cu privire la faptul dacă cardurile de identitate ar trebui să conțină un cip cu amprentele titularului și dacă acest lucru ar trebui să fie obligatoriu pentru toate statele membre care emit cărți de identitate. Am susținut în mod constant că amprentele digitale reprezintă o caracteristică de securitate necesară. Includerea identificatorilor biometrici și, în special, includerea amprentelor digitale, face ca documentele să fie mai fiabile și mai sigure, iar cardurile de identitate sigure și fiabile să fie în interesul cetățenilor. Amprentele de pe cardurile de identitate sunt, de asemenea, conforme cu abordarea pentru pașapoarte."


Conform estimărilor, 80 de milioane de cetăţeni europeni deţin cărţi de identitate care nu pot fi citite automat şi care nu sunt prevăzute cu elemente biometrice de identificare. Toate documentele de identitate trebuie să se alinieze în temen de doi ani noilor reguli, iar cele existente, dar lipsite de elemente de siguranţă, vor înceta să fie valabile după 10 ani de la aplicarea noilor reguli. Noile cărţi de identitate vor avea mărimea unui card bancar, vor include o fotografie și două amprente ale deținătorului de card, stocate într-un format digital şi vor indica un cod al statului membru care le eliberează, în interiorul unui drapel al UE. Noile Carduri de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Pentru persoanele cu vârsta de minim 70 de ani pot avea avea o valabilitate mai mare de 10 ani, iar pentru minori o valabilitate mai mică de 5 ani.



www.rri.ro
Publicat: 2019-06-27 09:43:00
Vizualizari: 2855
TiparesteTipareste