Români în lume - 01.07.2019

români în lume - 01.07.2019	Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduieşte, până pe 30 iulie, expoziția de fotografie "Din impresiile unui călător" semnată de conf. univ. dr. Ruth Oren.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv găzduieşte, până pe 30 iulie, expoziția de fotografie "Din impresiile unui călător" semnată de conf. univ. dr. Ruth Oren. Proiectul cuprinde 28 de fotografii, realizate pe parcursul anilor 2009-2010, care sunt  panotate într-o narațiune vizuală, menită să documenteze detaliile urbane specifice Bucureștiului, de la arhitectură, street art și graffiti, până la instantanee din viața cotidiană. "Peisajul urban constituie pentru mine o atracție cu totul specială (...) Pentru mine, fotografia este şi o formă de explorare a oraşului", a spus autoarea la vernisajul care a avut loc la finele săptămânii trecute. O parte dintre fotografii au stat la baza proiectului intitulat "Întâlniri: Bucureşti-Yafo/Bucureşti-Haifa", care a fost prezentat la sediul ICR Tel Aviv în 2012, cât și la "Galeria 15 Design – Hanul cu Tei" din București, în 2014. Redenumit "Spaţiul meu – Locul meu", proiectul a fost expus, în mai 2018, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în cadrul Conferinței "Zilele Culturii Media", organizată de Universitatea Babeș-Bolyai. Dr. Ruth Oren s-a născut în România în 1949 și a emigrat în Israel în 1961. În prezent este conferențiar la Universitatea din Haifa.

 

România este țară invitată de onoare a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Literar "Luna Lecturilor de Autor" care se desfășoară, în perioada 1 iulie – 4 august, în Cehia la Brno și Ostrava, în Slovacia la Košice, în Polonia la Wroclaw și în Ucraina la Liov. Ţara noastră este reprezentată de autori precum Adrian Cioroianu, Ana Blandiana, Miruna Vlada, Claudiu Komartin, Varujan Vosganian, Tatiana Țîbuleac şi mulţi alţii. Festivalul Literar "Luna Lecturilor de Autor" este cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală, are loc anual începând din anul 2000 și se derulează sub patronajul Minsterului Culturii din fiecare ţară organizatoare. Manifestarea îşi propune promovarea literaturii naţionale a ţărilor gazde şi literaturii aparținând ţării invitate de onoare. Evenimentele au început, la Brno. Zilnic sunt prezentaţi câte doi autori: unul aparţinând țării invitate de onoare şi unul local. Fiecare oraş participant găzduieşte 62 de autori pe durata unei luni întregi şi peste 300 de lecturi de texte şi programe adiţionale. Majoritatea lecturilor vor fi transmise în direct iar înregistrările vor fi accesibile online.

 

Expoziţia celei de-a a 6-a ediţii a Bienalei Internaţionale de Pictură Chişinău va fi deschisă, pe 2 iulie, în spaţiile Muzeului de Artă de la Palatul Culturii din Iaşi. La vernisajul evenimentului, al cărui curator este pictorul basarabean Tudor Zbârnea, va participa criticul de artă Maria Bilaşevschi. Manifestarea reuneşte o selecţie de lucrări semnate de artişti plastici din 27 de ţări, printre care Ecuador, Franţa, Germania, India, Indonezia, Israel, Japonia, Moldova, Polonia, România sau Statele Unite ale Americii. Proiectul, care se desfăşoară sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republicii Moldova, este organizat de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova şi Centrul de Artă "Amprente". Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chişinău este unul dintre partenerii manifestării. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 10 august.


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-01 12:02:00
Vizualizari: 745
TiparesteTipareste