Proiect pentru restaurarea Castelului Corvinilor

proiect pentru restaurarea castelului corvinilor Proiectul de restaurare şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara.

Lucrările de amenjare a unor spații ale castelului, reconstituirea unor planșee, consolidarea unor ziduri, sunt, toate, intervenţii majore destinate să redea strălucirea de altă dată a Castelului Corvinilor. Activităţile ce se vor desfăşura vor fi prezentate publicului larg în formă digitalizată atât în faza de implementare, cât și în cea de operarea/monitorizare. Proiectul, finanţat din fonduri europene, a primit suma maximă posibilă spune directorul Agenţiei de Dezvoltare Vest, Sorin Maxim:

"Este un proiect foarte complex (şi ca tipologie de lucrări dar şi ca finanţare) practic el este la limita maximă de finanţare pe care noi am alocat-o pentru aceste tipuri de investiţii, pe zona de patrimoniu la fel, proiect care avea nevoie de finanţare. Se vedea cu ochiul liber că acolo, în ciuda faptului că a crescut exponenţial numărul de turişti, lucrările care s-au realizat pentru întreţinerea şi reabilitarea acelui obiectiv au fost foarte puţine în ultimii ani de zile."


Lucrările de consolidare, restaurare, amenajarea şi refuncționalizare a unor spații aferente Castelului Corvinilor  vor demara în zilele următoare. Săptămâna aceasta proiectul tehnic va fi recepţionat de administraţia locală spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu:


"În momentul de faţă suntem pe punctul de a recepţiona proiectarea tehnică. Au fost tot felul de detalii care nu erau puse la punct, din punctul nostru de vedere nu arăta OK, l-am returnat proiectantului, îl vom rediscuta şi recepţiona. Practic, suntem în interiorul celor 27 de luni cât trebuie să dureze proiectarea plus execuţia. În momentul în care noi vom recepţiona, proiectul va fi transmis mai departe firmei care a câştigat licitaţia şi se vor putea apuca de lucru. 


Un lucru bun pe care doresc să îl anunţ prin intermediul dumneavoastră este că nu va fi închis obiectivul turistic pe perioada lucrărilor deci practic, el va putea fi vizitat evident în condiţii de securitate. Vom izola zonele în care se va lucra dar celelalte care sunt libere vor putea fi viztate pe mai departe. Este un proiect ambiţios, un proiect de restaurare a unuia dintre cele mai importante obiective istorice din Europa şi suntem convinşi că la finalul lucrărilor vizitatorii Castelului Corvinilor vor putea ca să vadă şi alte încăperi care nu au fost deschise publicului până în acest moment."

Administraţia hunedoreană estimează că odată restaurat, castelul va depăşi cifra de 340 de mii de vizitatori anual.www.rri.ro
Publicat: 2019-07-02 10:08:00
Vizualizari: 256
TiparesteTipareste