Republica Moldova are nevoie de sprijinul şi experienţa României

republica  moldova are nevoie de sprijinul şi experienţa româniei România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova - i-a declarat preşedintele Klaus Iohannis noului premier pro-european de la Chişinău, Maia Sandu.

Învestită luna trecută, noua şefă a Guvernului Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut, marţi, la Bucureşti prima sa vizită externă. Faptul e cu atât mai relevant cu cât, iniţial, spusese că va merge prima oară la Bruxelles. 


În Republica Moldova, creată pe o parte a teritoriilor româneşti răsăritene anexate, în 1940, de Uniunea Sovietică, în urma unui ultimatum, trăiesc şi azi trei milioane de vorbitori de română. Un milion dintre aceştia deţin şi cetăţenia română. Când, în pe 27 august 1991, Chişinăul şi-a proclamat independenţa faţă de Moscova, România a fost prima ţară din lume care, în aceeaşi zi, a recunoscut statalitatea noului său vecin. Ulterior, vreme de trei decenii, Bucureştiul a fost cel mai energic şi consecvent susţinător al independenţei, integrităţii teritoriale şi aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova. Iar acum, recunoaşte premierul Sandu, aceasta are nevoie de sprijinul şi de experienţa României în domeniile economic, al administraţiei publice şi al consolidării statului de drept. Într-o intervenţie telefonică în direct la Radio România, ea a declarat: 


"Am discutat despre proiecte în derulare. Ne dorim foarte mult să avansăm pe aceste proiecte, indiferent dacă vorbim de sectorul energetic, de educaţie, de proiecte de mediu şi schimbări climatice. Am fost primiţi cu căldură şi suntem bucuroşi că putem să continuăm această conlucrare şi putem să contăm pe sprijinul României în această situaţie nu prea uşoară pentru Republica Moldova, când încercăm să reconstruim statul Republica Moldova, încercăm să construim un stat de drept, să eliberăm din captivitate instituţiile statului, să le redăm cetăţenilor." 


România a fost, este şi va fi cel mai constant şi dedicat susţinător al Republicii Moldova - i-a declarat preşedintele Klaus Iohannis premierului Sandu. El a promis că Bucureştiul  va susţine deblocarea asistenţei financiare europene, necesară pentru continuarea reformelor de la Chişinău, şi a anunţat că: 


"Administraţia prezidenţială a transmis deja Guvernului României propunerea de creare a unui grup de experţi din ministerele relevante, care împreună cu experţii desemnaţi de Guvernul Republicii Moldova să identifice de urgenţă domeniile în care este nevoie de astfel de asistenţă, iar pe baza acestui demers să fie începute proiecte concrete." 


Premierul Republicii Moldova s-a mai întâlnit la Bucureşti cu omologul său, Viorica Dăncilă, şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Marcel Ciolacu. Vizita sa fusese prefaţată, luni, de cea a ministrului său de externe, Nicolae Popescu, care a afirmat ca Republica Moldova deja este ferm şi ireversibil ancorată în spaţiul european. "Anul trecut, 68% din exporturile Republicii Moldova au mers în Uniunea Europeană; peste 20% din exporturile Republicii Moldova au venit în România" - a spus şeful diplomaţiei de la Chişinău. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-07-03 12:25:00
Vizualizari: 832
TiparesteTipareste