Dublul standard practicat în țările UE

dublul standard practicat în țările ue Uniunea Europeană avansează cu legislația prin care ar urma să fie combătute anumite practici incorecte din comerț și producție, cum ar fi dublul standard.

Uniunea Europeană avansează cu legislația prin care ar urma să fie combătute anumite practici incorecte din comerț și producție, cum ar fi dublul standard.


Proiectul de directivă convenit de Parlamentul Europan cu Consiliul UE acoperă modifică Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale, Directiva 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor, Directiva 93/13/CEE privind clauzele contractuale abuzive și Directiva 98/6/CE privind indicarea prețurilor.


Proiectul mai trebuie adoptat separat de Parlamentul European și de Consiliu și publicat în Jurnalul Oficial al UE. Apoi România și celelalte state membre UE vor fi obligate, în maximum 2 ani, să introducă reglementări interne prin care să se aplice prevederile directivei.


Cea mai importantă prevedere a proiectului de directivă se referă la suspiciunile de dublu standard mai ales la alimente.


Ce reprezintă dublul standard și sub ce formă regăsim astfel de produse în România?


Costele Stanciu-Președintele Asociației Pro Consumatori explică: "Dublul standard este de fapt o falsificare la scară mare a produselor alimentare și nealimentare.S-a vorbit mai mult despre alimente.De fapt, avem de a face cu o falsificare a alimentelor la scară mare, iar legilația , pe care o are România în acest moment și mă refer la OUG 21/1992 privind protecția consumatorilor pedepsește falsificarea alimentelor.Există o sancțiunr complementară, care prevede închiderea definitivă a unității comerciale care practică , comercializarea de alimente falsificate.De fapt asta reprezintă dublul standard .Mare cantitate din mărfurile ce intră în categoria dublului standard se comercializează în mari structuri comerciale."


Ce mai spune Consiliul UE că va aduce nou proiectul de directivă în comerț:

-sporirea armonizării și simplificarea unor criterii utilizate pentru a determina nivelul sancțiunilor pentru încălcările legislației UE în materie de protecție a consumatorilor;

-dreptul la măsuri reparatorii individuale pentru consumatori atunci când aceștia sunt afectați de practicile comerciale neloiale, cum ar fi marketingul agresiv, cu condiția ca aceste măsuri să fie proporționale, eficace și să nu afecteze aplicarea altor măsuri reparatorii de care pot beneficia consumatorii în temeiul dreptului național sau al UE.


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-08 07:44:00
Vizualizari: 533
TiparesteTipareste