Scăderea inflaţiei în România

scăderea inflaţiei în românia Inflaţia în luna iunie ar putea să coboare sub 4% în România, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale, reconfirmat în funcţie.

Validat în această săptămână pentru încă cinci ani la conducerea Băncii Naţionale a României, funcţie pe care o deţine din 1990, guvernatorul Mugur Isărescu a dat asigurări că Banca Centrală îşi face datoria şi ţara nu va avea inflaţie galopantă, adică o creştere a acestui indicator de peste 10%. Această declaraţie este mai mult decât un angajament, a spus guvernatorul. Potrivit lui Mugur Isărescu, "într-un mediu tumultuos, discuţiile pot să alunece în direcţia aceasta", dar, dacă este ceva de spus conform nu percepţiei, ci datelor pe care BNR le are din piaţă, inflaţia în luna iunie ar putea să coboare sub 4%. 


Banca Centrală a decis, joi, să menţină rata dobânzii la nivelul de 2,5%, iar Mugur Isărescu a declarat că epoca stimulării creşterii economice prin consum trebuie să ia sfârşit   "Pentru perioada următoare o provocare este cum asigurăm creştere economică în condiţii de consolidare fiscală. Chiar o provocare, pentru că până acum creşterea economică a fost stimulată de stimularea consumului. Nu mai este câmp să apeşi prea mult pe pedala aceasta şi atunci apare o problemă de fond: ce şi cine va stimula creşterea economică.


Cum trebuie înţelese aceste evoluţii financiare? Analistul Cornel Cojocaru consideră că veştile de la BNR sunt bune (4 iulie, ora 22:03): "Practic, dobânda de politică monetară de 2,5% pe an o avem de circa un an de zile neschimbată. Considerentele pentru menţinerea dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an au în vedere, pe de o parte, aşa cum ne-a arătat BNR, un fel de stabilitate a ritmului de creştere a ratei medii a preţurilor. E de bine, pentru că suntem în pericol de a avea o creştere abruptă a ratei medii a inflaţiei de la an la an. Chiar legat de acest aspect, Banca Naţională a României prognozează, de altfel, o scădere sub 4% a ratei inflaţiei în iunie. Cert este că, pentru cetăţean, şi investitor, şi antreprenor, rata inflaţiei se va menţine probabil în intervalul 3,5-4% până la sfârşitul anului. E o veste bună, pentru că asta arată o stabilitate." 


BNR va continua în direcţia unei politici prudente şi responsabile, având ca obiectiv pe termen lung aderarea la zona euro, a mai spus guvernatorul. Mugur Isărescu a declarat, însă, că România trebuie să fie pregătită înainte de a face pasul în zona euro, mai ales ca diferenţele de dezvoltare între diferite zone ale ţării sunt semnificative. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-05 11:51:00
Vizualizari: 872
TiparesteTipareste