Recomandări privind combaterea corupţiei

recomandări privind combaterea corupţiei Funcţionarea statului de drept în România continuă să-i neliniştească pe partenerii externi ai Bucureştiului.

Diagnosticele externe le confirmă pe cele emise, de doi ani şi jumătate, de preşedintele, opoziţia, societatea civilă şi presa de la Bucureşti. 


Marţi, Consiliul Uniunii Europene şi-a exprimat îngrijorările cu privire la modificarea legilor justiţiei în România, despre care apreciază că ar putea submina eficacitatea activităţii judecătorilor şi procurorilor şi va reduce încrederea publicului în sistemul judiciar. Tot marţi, organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, a apreciat că, sub guvernarea PSD-ALDE, România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata reformă a sistemului judiciar. 


Rapoartele GRECO exprimă preocuparea profundă în special în legătură cu faptul că autorităţile au ignorat complet recomandarea de a renunţa la crearea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, percepută ca un mijloc de a-i intimida şi timora pe magistraţi. Pe de altă parte, GRECO salută anunţul făcut, luna trecută, de premierul sociual-democrat Viorica Dăncilă privind intenţia de a renunţa la controversatele reforme din domeniul justiţiei, despre care adversarii Puterii au spus în mod repetat că urmăresc subordonarea magistraţilor şi stoparea luptei anticorupţie. GRECO a cerut autorităţilor să prezinte progrese până pe 30 iunie 2020. E ultimul termen din procesul de evaluare, după care Consiliul Europei ar putea declara că situaţia din România nu e conformă cu standardele sale. 


Clasa politică de la Bucureşti a reacţionat prompt la rapoartele GRECO. Liderii opoziţiei, Ludovic Orban, PNL, şi Dan Barna, USR, spun că acestea confirmă că deciziile luate de PSD şi ALDE au avut ca scop blocarea luptei anticorupţie şi compromiterea independenţei justiţiei şi a statului de drept. Ei cer, la unison, desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, reproşează experţilor GRECO o viziune părtinitoare, care face abstracţie, de pildă, de existenţa protocoalelor secrete încheiate între magistraţi şi serviciile de informaţii. 


Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, crede că, pornind de la rapoartele GRECO, fiecare instituţie vizată trebuie să-şi facă propria analiză şi să ia măsurile ce se impun. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spune că experţii GRECO au confirmat sesizările pe care Curtea Supremă le-a emis în legătură cu lipsa de transparenţă şi de dialog, cu riscul plecărilor din magistratură şi al promovărilor arbitrare, cu slăbirea independenţei judecătorilor şi procurorilor. Ea şi-a exprimat speranţa că aceia care au propus şi susţinut necondiţionat modificările legislative ce încalcă independenţa justiţiei îşi vor asuma rezultatul acţiunilor lor prin demisii sau retrageri decente din spaţiul public. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-07-10 12:25:00
Vizualizari: 896
TiparesteTipareste