Summit UE-Ucraina

summit ue-ucraina În cadrul unui recent summit care a avut loc la Kiev, UE si-a reafirmat sprijinul său pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk.

În cadrul unui recent summit care a avut loc la Kiev, UE si-a reafirmat sprijinul său pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk. Situația din Marea Azov și măsurile de sprijin suplimentare pentru această regiune s-au aflat, de asemenea, pe ordinea de zi. Totodata, liderii europeni au condamnat măsurile Rusiei de acordare a cetățeniei ruse cetățenilor ucrainenilor care locuiesc în zone care nu se află sub control guvernamental. 


În marja summitului au fost semnate mai multe parteneriate privind descentralizarea, combaterea corupţiei, susţinerea societăţii civile şi guvernarea responsabilă. De asemenea, Uniunea Europeană va acorda ajutor financiar pentru susţinerea persoanelor sărace. Fondurile vizează asigurarea de asistenţă medicală, repararea locuinţelor, accesul la apă, dar şi proiecte de educaţie. 


Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a oferit mai multe amanunte: "Datorită sacrificiilor făcute de voi, dragi ucrainieni, aţi ajuns departe şi sunt mândru că pot să spun că v-am fost alături pas cu pas pe acest drum. Parteneriatul nostru are la bază solidaritatea reciprocă şi prietenia. De aceea continuăm să susţinem această solidaritate cu sprijin concret, în special pentru regiunea Mării Azov, atât de afectată de un conflict în desfăşurare şi de tensiuni inacceptabile generate de comportamentul Rusiei. Sunt bucuros să anunţ lansarea unui nou pachet de măsuri menite să vină în sprijinul regiunii Mării Azov, pachet care include măsuri de modernizare a infrastructurii-cheie din zona, noi finanţări în moneda locală pentru companiile mici şi mijlocii din regiune. De asemenea, sunt în curs de pregătire lucrări care vizează îmbunătăţirea reţelelor feroviare şi rutiere, deschizându-se astfel noi posibilităţi de a contracta împrumuturi de peste 450 de milioane de euro de la instituţii financiare. Azi am asistat şi la semnarea unor noi acorduri pentru proiecte în valoare de 119 milioane de euro, care să încurajeze eforturile Ucrainei pe drumul reformei, al continuării descentralizării, al luptei împotriva corupţiei şi sprijinului oferit societăţii civile." 


Acordul de asociere UE-Ucraina, care întărește legăturile dintre cele două părți, a intrat în vigoare în 2017. Acesta promovează relații politice mai consolidate, legături economice mai puternice,respectul pentru valorile commune. Zona de liber schimb reprezintă aspectul economic al acordului de asociere. Aceasta oferă un cadru pentru modernizarea economiei și a relațiilor comerciale ale fostei republici sovietice. 


Acordul a furnizat rezultate pozitive pentru comerțul UE-Ucraina și pentru economia țării: comerțul bilateral a crescut cu 49 % din 2016. În cadrul ultimului Consiliu, liderii UE au decis, din nou, să continue sancțiunile economice impuse Rusiei, din cauza lipsei de progres în privinţa situaţiei din Ucraina.www.rri.ro
Publicat: 2019-07-10 10:27:00
Vizualizari: 660
TiparesteTipareste