Români în lume - 10.07.2019

români în lume - 10.07.2019 Expoziţia de fotografie "Desolation: Corpus Aliena" a artistului Paul Arion, distins cu trei premii Oscar pentru efecte vizuale, poate fi vizitata la galeria Brâncuşi de la sediul ICR Londra până pe 8 septembrie.

Expoziţia de fotografie "Desolation: Corpus Aliena" a artistului Paul Arion, distins cu trei premii Oscar pentru efecte vizuale, poate fi vizitata la galeria Brâncuşi de la sediul ICR Londra până pe 8 septembrie. Curatoriată de binecunoscutul fotograf Marco Delogu, directorul Institutului Cultural Italian din Londra, expoziţia redă, prin fotografii de mari dimensiuni, liniştea regăsită de autor în spaţiile nelocuite. Paul Arion este un artist vizual stabilit la Londra şi a câştigat, împreună cu echipa sa, trei premii Oscar pentru efecte vizuale pentru filmele "Cartea junglei", "Blade Runner 2049" şi "First Man". Artistul s-a născut la Sibiu, iar la vârsta de 12 ani s-a mutat în Germania. A revenit la Sibiu, unde a absolvit liceul şi Universitatea "Lucian Blaga". În 2001 s-a mutat în Canada, unde a început să lucreze pentru Core Digital Pictures şi Core Feature Animation, companii ce creează efectele vizuale în lungmetraje. În această perioadă a lucrat la mai multe proiecte cinematografice, precum "Silent Hill", "Ant Bully", "The Tudors" şi "The Wild", un lungmetraj produs de Walt Disney. Ȋn 2008 a decis să se stabilească la Londra, unde a început să colaboreze cu Moving Picture Company.


Expoziția "Casa Storck - un paradis al artelor", proiect organizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, este deschisă la Galeria Institutului Cultural Român din Viena. Conceptul grafic al manifestării îi aparţine lui Ștefan Csampai, iar fotografiile sunt realizate de Cristian Oeffner Oprea. Proiectul expozițional se desfășoară în contextul Bienalei de Artă și Arhitectură din Viena, unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate, în acest an, în capitala Austriei. Muzeul Storck din Bucureşti, care stă la baza exponatelor prezentate la Viena, deține piese reprezentative de pictură, sculptură, artă grafică şi decorativă, prezentând opera unei adevărate dinastii artistice, pentru că, alături de lucrările soților Cecilia Cuțescu și Frederic Storck, care şi-au transformat reşedinţa într-un spaţiu de creaţie unic, sunt expuse și sculpturi realizate de Carol Storck, fratele lui Frederic, și de Karl, tatăl celor doi. Expoziția "Casa Storck - un paradis al artelor" poate fi vizitată până pe 23 septembrie.


Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona găzduieşte expoziţia colectivă "Călătoria Rinocerului. De la Bucureşti la Lisabona via Nurnberg", curatoriată de Sofia Frankl şi Bogdan Severin Hojbotă. Expoziţia conţine lucrări de pictură, sculptură, fotografie, instalaţie şi grafică ale unui grup de artişti români contemporani şi îşi propune o nouă abordare a epopeii începute acum mai bine de 500 de ani, odată cu realizarea de către germanul Albrecht Durer a gravurii Rhinocerus, ce imortalizează rinocerul indian oferit cadou de guvernatorul Indiei Afonso de Albuquerque regelui Manuel I al Portugaliei. Gravura lui Durer a reprezentat ulterior sursa fascinaţiei şi inspiraţiei pentru zeci de artişti, de la Rafael până la Salvator Dali şi Eugen Ionescu. Expoziţia "Călătoria Rinocerului" este deschisă publicului până pe 15 iulie.


România este țară invitată de onoare a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Literar "Luna Lecturilor de Autor" care se desfășoară, în perioada 1 iulie - 4 august, în Cehia, la Brno și Ostrava, în Slovacia la Košice, în Polonia la Wroclaw și în Ucraina la Liov. Romania este reprezentată de autori precum Adrian Cioroianu, Ana Blandiana, Miruna Vlada, Claudiu Komartin, Varujan Vosganian, Tatiana Țîbuleac şi mulţi alţii. Festivalul Literar "Luna Lecturilor de Autor" este cel mai mare eveniment de acest gen din Europa Centrală, are loc anual începând din anul 2000 și se derulează sub patronajul Ministerului Culturii din fiecare ţară organizatoare. Manifestarea îşi propune promovarea literaturii naţionale a ţărilor gazde şi a literaturii aparținând ţării invitate de onoare. Evenimentele au început la Brno, pe 1 iulie, zilnic fiind prezentaţi câte doi autori: unul aparţinând țării invitate de onoare şi unul local. www.rri.ro
Publicat: 2019-07-10 12:08:00
Vizualizari: 504
TiparesteTipareste