Retrospectiva săptămânii 07.07-13.07.2019

retrospectiva săptămânii 07.07-13.07.2019	Legea pensiilor a fost promulgată/ România rămâne supusă procedurii de monitorizare a GRECO/ Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,84%/ Patru echipe românești de fotbal joacă în cupele europene

Legea pensiilor a fost promulgată de şeful statului român, Klaus Iohannis.

În Romania, noua lege a pensiilor a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Proiectul prevede, printre altele, atât creşterea acestora, cât şi recalcularea a milioane de pensii aflate acum în plată. Legea a fost votată de Parlament in iunie, după ce prima sa versiune fusese întoarsă în legislativ de Curtea Constituţională. Actul prevede o creştere a punctului de pensie, care va intra în vigoare treptat, din  septembrie anul acesta până în 2022. 

De asemenea, potrivit noului act normativ, se valorifică toate drepturile salariale pentru care s-au plătit contribuţii, sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime şi alte bonusuri. Totodată, femeile ce au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil, se adaugă câte un an în plus pentru fiecare dintre ei. 

Şi pensia de urmaş se menţine, dar apare o nouă prestaţie: ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia celui decedat. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani. România  rămâne supusă procedurii de monitorizare a GRECO

Raportul GRECO publicat de oficialii de la Bruxelles este 'un nou cartonaş roşu' pentru guvernarea PSD-ALDE, a apreciat preşedintele roman Klaus Iohannis. El a cerut desfiinţarea secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, printr-o iniţiativă a Guvernului. 

Totodată, şeful statului solicită Executivului să inițieze rapid un proiect de lege care să reașeze legislația in domeniul justiţiei pe coordonatele statului de drept,în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor europene. GRECO - Organismul anticorupţie al Consiliului Europei -  consideră ca România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor. 

Pe de altă parte, raportul atrage atenţia că noua legislaţie include mai multe amendamente privind numirile si demiterile procurorilor de rang înalt, independenţa procurorilor, responsabilitatea personală a magistraţilor, care, luate împreună, reprezintă ameninţări serioase la independenţa sistemului judiciar. GRECO a decis să evalueze în continuare respectarea de către România a recomandărilor incluse în cele două rapoarte şi a cerut autorităţilor de la Bucureşti să răspundă în privinţa progreselor înregistrate până la 30 iunie 2020. 


Ioan Mircea Paşcu, fost europarlamentar PSD, desemnat comisar european interimar,  dar fără portofoliu

Fostul europarlamentar social-democrat român Ioan Mircea Paşcu, propus de Guvernul PSD-ALDE de la Bucureşti pentru postul de comisar european interimar pentru politici regionale în locul Corinei Creţu, a fost desemnat membru al executivului comunitar, dar fără portofoliu. În aceeaşi situaţie se află şi candidatul Estoniei, Kadri Simson. 

Decizia a fost luată de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care nu a alocat celor doi comisari desemnaţi portofolii specifice, având în vedere durata scurtă a mandatului lor, care se va încheia pe 31 octombrie, când noua Comisie Europeană îşi va intra în atribuţii. Ei vor participa însă la activităţile Comisiei şi la proiectele de echipă. 

Potrivit regulilor, preşedintele Comisiei Europene i-a audiat joi pe cei doi şi a confirmat competenţele candidaţilor român şi eston. Ioan Mircea Paşcu şi Kadri Simson vor fi audiaţi, miercuri, şi de preşedinţii comisiilor din Parlamentul European, iar eurodeputaţii urmează să se pronunţe prin vot, joia viitoare, la Strasbourg.  Ioan Mircea Paşcu (70 de ani) a fost eurodeputat din 2007, când România a intrat în UE, până anul acesta, iar între 2014 şi 2019 a fost unul din cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European. 


În România, rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,84%, potrivit datelor INS

Creşterea economică a României, de 4%, anul trecut, a rămas robustă, dar s-a bazat mai mult pe consum şi mai puţin pe investiţii, a atras atenţia guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului anual al instituţiei. România se află, însă, printre ţările cu cea mai mică datorie publică, nivelul acesteia fiind de 35% din Produsul Intern Brut, a mai precizat el. 

În ceea ce priveşte nivelul de 3,84% al inflaţiei, anunţat pentru luna trecută de INS, şeful Băncii Centrale a explicat că aceasta a scăzut pentru că au coborât uşor preţurile la alimente, dar şi la mărfurile nealimentare. BNR a majorat, la jumătatea lunii mai, la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020. Tot in luna mai, Comisia Europeană  estima că rata inflaţiei în România ar urma să se situeze la 3,6% în 2019 şi la 3% în 2020.  Aflat la conducerea BNR din 1990, Mugur Isărescu a fost reconfirmat recent de Parlament pentru un nou mandat.Patru echipe românești de fotbal joacă în cupele europene.

Vicecampioana României la fotbal, FCSB (fosta Steaua Bucuresti), a învins-o, joi, acasă, cu 2-0, pe Milsami Orhei, din Republica Moldova vecină, în manşa întâi a primului tur preliminar din Liga Europa. Tot joi, CSU Craiova a câştigat, cu 3-2, în deplasare, cu azerii de la FK Sabail. Marţi, campioana României, CFR Cluj a pierdut, cu 0-1, în deplasare, cu FC Astana din Kazahstan, în prima manşă a turului inaugural din Liga Campionilor. Partidele revanşă vor avea loc săptămâna viitoare. Câştigătoarea Cupei României, Viitorul Constanţa, va juca direct în turul doi preliminar al Ligii Europa, împotriva echipei belgiene FC Anvers, condusă de fostul internaţional român Ladislau Boloni. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-13 08:20:00
Vizualizari: 699
TiparesteTipareste