Români în lume - 12.07.2019

români în lume - 12.07.2019	Cu ocazia publicării în limba polonă a volumului său “Inocenții”, scriitoarea Ioana Pârvulescu este invitată la Festivalul Literar „Góry literatury” („Munţii literaturii”), care se desfăşoară în perioada 13-20 iulie.

Cu ocazia publicării în limba polonă a volumului său “Inocenții”, scriitoarea Ioana Pârvulescu este invitată la Festivalul Literar „Góry literatury” („Munţii literaturii”), care se desfăşoară în perioada 13-20 iulie şi este organizat de cunoscuta scriitoare poloneză Olga Tokarczuk, laureata prestigiosului Booker Prize 2018. ICR Varșovia este pentru prima dată partener al manifestării, ajuns în 2019 la cea de-a V-a ediţie și care reuneşte în fiecare an, în orăşelul Nowa Ruda din Munţii Sudeţi, cei mai importanţi scriitori polonezi ai momentului, cărora li se alătură invitaţi valoroşi de peste hotare. Pe 18 iulie, la Galeria Sztuki Niezależnej, va avea loc întâlnirea cu Ioana Pârvulescu, moderată de poetul, traducătorul și criticul literar Jakub Kornhauser, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas, autoarea versiunii poloneze a volumului “Inocenții”. Ioana Pârvulescu predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din cadrul Universității din Bucureşti. A fost, timp de 18 ani, redactor la România literară, unde a scris săptămânal. În 2013, a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură cu volumul “Viața începe vineri”. Printre alte volume publicate se numără “Alfabetul doamnelor”, “Prejudecăţi literare”, “Întoarcere în Bucureştiul interbelic.”

 

În perioada 14-28 iulie, Centrul Internaţional pentru Cultură „Nowy Teatr” din Varşovia organizează „Academia Internaţională de Vară”, un proiect interdisciplinar, dedicat profesioniştilor din întreaga lume până în 30 de ani, pentru care Varşovia va deveni timp de două săptămâni inspiraţie, spaţiu de cercetare, schimb de idei şi experimente artistice. La ediţia din acest an a Academiei vor lua parte 36 de participanţi din mai multe ţări, printre care România, Germania, Suedia, Lituania, Ucraina, Cehia, Palestina. ICR Varşovia, partener al evenimentului, va sprijini participarea din România a lui Biatrice Cozmolici, preformer şi producător de teatru (în secţiunea „Devising Theatre/ Collective Creation”), şi a actorului Dragoş Călin (în secţiunea „Visual Arts / Social Justice”). Biatrice Cozmolici este performer, producător de teatru, doctor în teatru, cu lucrarea Performance şi Teatru de Animaţie Contemporan, asistent universitar la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, secţia Teatru de Animaţie. Dragoş Călin a absolvit Facultatea de Teatru din Iaşi, secţia Actorie. Din 2014 este actor al Teatrului Municipal din Baia Mare, iar in prezent este student la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, secţia Arta Regizorului.

 

Expoziţia "Transylvania Retouched. A Matter of Landscape and Representation" este deschisă, până pe 20 septembrie, la galeria Institutului Cultural Român din Berlin. Proiectul expoziţional, curatoriat de Daniela Duca şi Virág Major, şi organizat cu sprijinul Collegium Hungaricum Berlin, abordează tema reprezentării peisajului natural și implicațiile sociale și culturale ale acestor reprezentări. "Transylvania Retouched" include lucrările artiștilor Aladár Garda, Anca Benera & Arnold Estefan, Zsolt Fekete, Károly Elekes, Lehel Kovács, Mircea Nicolae, Radu Băieș, Szabolcs Kisspál, români și maghiari, prepoderent originari din Transilvania. Expoziţia cuprinde materiale inedite (foto, video și text) din arhivele personale ale fondatorilor mişcării artistice land-art MAMŰ, un grup artistic de neo-avangardă fondat în 1979 la Târgu Mureş.


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-12 11:50:00
Vizualizari: 819
TiparesteTipareste