Un român în conducerea NATO

un român în conducerea nato Fostul ministru de externe al României, Mircea Geoană, va ocupa, de la jumătatea lunii octombrie, funcţia de secretar general adjunct al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să-l numească pe românul Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general, a informat, miercuri, un comunicat postat pe site-ul Alianţei.


"Sunt fericit să anunţ numirea lui Mircea Geoană în funcţia de adjunct al secretarului general. El este un avocat devotat al legăturii transatlantice şi va aduce experienţa sa îndelungată ca om de stat şi diplomat acestui post. El va fi primul român care va deţine această poziţie de rang înalt", a declarat Stoltenberg.


Site-ul NATO reaminteşte că Mircea Geoană a fost preşedinte al Senatului României şi a deţinut funcţiile de ministru de externe şi ambasador al României în Statele Unite. De asemenea, Geoană este fondatorul şi preşedintele Institutului Aspen din România. Până în prezent, cea mai înaltă funcţie a unui român în cadrul NATO a fost cea de asistent al secretarului general al NATO, ocupată în perioada 2013-2017 de Sorin Ducaru, care a exercitat rolul de şef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente.


După anunţul oficial, Mircea Geoană a scris, pe reţelele de socializare, că numirea sa în această funcţie reprezintă o provocare, dar şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei, care asigură securitatea a peste un miliard de cetăţeni. El s-a arătat profund onorat să fie desemnat pentru această funcţie-cheie, ce reprezintă, în opinia sa, o recunoaştere a importantei contribuţii a României în cadrul NATO. Mircea Geoană mai spune că, de-a lungul carierei sale diplomatice şi politice, a promovat legătura transatlantică şi integrarea euroatlantică a României. În plus, el apreciază susţinerea politică şi instituţională transpartinică de care s-a bucurat candidatura sa. Ministerul Afacerilor Externe a salutat numirea lui Mircea Geoană ca Secretar General adjunct al NATO, pe care o consideră un moment deosebit pentru apartenenţa României la Alianţa Nord-Atlantică.


Preluarea acestei funcţii de înaltă responsabilitate la nivel aliat, cea mai înaltă poziţie ocupată de România în ierarhia NATO, confirmă experienţa şi calităţile profesionale ale candidatului român şi reprezintă, totodată, o recunoaştere deosebită a rolului şi contribuţiei semnificative ale României în cadrul NATO, la 15 ani de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, afirmă MAE de la Bucureşti.


Ministerul de Externe îşi exprimă convingerea că numirea lui Geoană în această importantă funcţie va contribui la consolidarea în continuare a rolului şi misiunii NATO de securitate şi apărare colectivă a spaţiului euro-atlantic, în folosul României, al tuturor statelor aliate şi al cetăţenilor lor.


Înalţi oficiali de la Bucureşti au salutat, la rândul lor, această numire. Cariera diplomatică de succes - una în contrast cu cea politică, în care a eşuat - precum şi devotamentul constant faţă de relaţia transatlantică l-au recomandat pe Mircea Geoană pentru acest înalt post în Alianţă.  


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-18 12:25:00
Vizualizari: 1129
TiparesteTipareste