Români în lume - 18.07.2019

români în lume - 18.07.2019 Cu ocazia premierei în limba polonă a volumului 'Inocenții', autoarea lui, Ioana Pârvulescu, a fost invitată în Polonia la Festivalul Literar "Góry literatury" ("Munţii literaturii", 13-20 iulie).

Cu ocazia premierei în limba polonă a volumului 'Inocenții', autoarea lui, Ioana Pârvulescu, a fost invitată în Polonia la Festivalul Literar "Góry literatury" ("Munţii literaturii", 13-20 iulie), organizat de cunoscuta scriitoare poloneză Olga Tokarczuk, laureata prestigiosului Booker Prize 2018. Festivalul a ajuns în 2019 la cea de-a V-a ediţie. ICR Varșovia este pentru prima dată partener al manifestării, care reuneşte în fiecare an cei mai importanţi scriitori polonezi ai momentului, cărora li se alătură invitaţi valoroşi de peste hotare. Romanul 'Inocenţii' a fost publicat recent în Polonia, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas. Bestseller la Gaudeamus 2016, 'Inocenţii' este al treilea roman publicat de Ioana Pârvulescu, după 'Viaţa începe vineri' (2009) şi 'Viitorul începe luni' (2012). În 'Inocenţii' se confruntă două viziuni asupra lumii: cea a unei fetiţe care vede lucrurile într-un fel extrem de personal şi cea a femeii care descoperă secretele înecate în trecut. Festivalul polonez "Góry literatury" / "Munții literaturii" este organizat începând din 2015 în orașul Nowa Ruda și a fost inițiat de Olga Tokarczuk, cea mai importantă scriitoare contemporană din Polonia, laureata unor premii prestigioase poloneze și internaționale. În programul manifestării se regăsesc întâlniri literare și dezbateri, acțiuni educative, concerte, proiecții de film, ateliere literare, cinematografice și culinare, expoziții.


În completarea expoziției de fotografie "Din impresiile unui călător. București 2009-2019", prezentată la sediul ICR Tel Aviv în perioada 24 iunie - 30 iulie, care conține 28 de fotografii de tipul "street photography" ale orașului București, Ruth Oren a fost invitată să susțină prelegerea intitulată "O scurtă istorie a fotografiei de stradă". Acest gen fotografic - "street photography" este realizat, de obicei, în mod direct, ca expresie artistică, dar și documentară. În prezent conferențiar la Universitatea din Haifa, Dr. Ruth Oren îmbină activitatea artistică și cea academică, în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale. S-a născut în România în anul 1949 și a emigrat în Israel în 1961. Este licențiată în istoria teatrului, precum și în limba și literatura ebraică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, are un masterat în media și jurnalism de la aceeași universitate și a obținut titlul de doctor de la Universitatea din Haifa, cu o lucrare despre tematici și aspecte ale peisajului israelian în fotografía anilor 1945 - 1963. Pe lângă activitatea artistică și academică, Ruth Oren colaborează ca jurnalist cu diverse publicații din Israel.


Institutul Cultural Român de la Londra organizează, vineri, un recital de pian susținut de muziciana Leona Crasi, în cadrul "Seriei românești" de la St. Martin-in-the-Fields. Leona Crasi a început studiul pianului la vârsta de 3 ani în România, continuându-și studiile la Școala de Muzică din Cluj, pentru ca apoi să se stabilească în SUA, unde a studiat la Alabama School of Fine Arts. Leona Crasi a fost laureată a numeroase competiții și festivaluri naționale și internaționale de specialitate. A susținut concerte în România, SUA, Anglia, Ungaria și Spania. Seria de concerte de la St Martin-in-the-Fields este unul din programele permanente organizate de ICR Londra, fără întrerupere, începând din 2011. Continuarea parteneriatului cu renumita organizație culturală londoneză este importantă, oferind o platformă de promovare atât pentru tinerii muzicieni, cât şi pentru cei consacrați. Colaborarea este și o bună modalitate prin care muzica românească se face cunoscută în rândul melomanilor din capitala Marii Britanii.



www.rri.ro
Publicat: 2019-07-18 12:15:00
Vizualizari: 877
TiparesteTipareste