Şanse sporite pentru Laura Codruţa Kovesi

Şanse sporite pentru laura codruţa kovesi Fostul procuoror-şef al a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Codruţa Kovesi, a devenit favorită certă la şefia viitorului Parchet European

Franţa îşi va retrage candidatul pentru conducerea viitorului Parchet European şi o va sprijini pe românca Laura Kodruţa Kovesi pentru învestirea în această funcţie. Anunţul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti, în urma unei convorbiri telefonice între preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez, Emmanuel Macron. Deşi în familii politice europene rivale, centristul Macron i-a promis popularului Iohannis că va retrage candidatura compatriotului său Jean Francois Bohnert, care fusese susţinut şi de fostul Consiliu al Uniunii Europene, prezidat de Guvernul de stânga de la Bucureşti. Parlamentul European a susţinut-o, în schimb, atât în legislatura precedentă, cât şi în cea actuală pe d-na Kovesi. De altfel, preşedintele noului legislativ comunitar, David Sassoli, a trimis o scrisoare Consiliului Uniunii Europene, prin care a reamintit sprijinul deplin al eurodeputaţilor pentru candidata din România. 


Potrivit legislaţiei comunitare, procurorul şef este numit, de comun acord, de Parlament şi de Consiliu pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Vârf de lance al luptei anticorupţie pentru unii, şefă a unui sistem poliţienesc abuziv în ochii altora, d-na Kovesi a fost frecvent calificată drept cea mai puternică femeie din România. Cu puţin timp înainte de a fi demisă, în iunie 2018, de preşedintele Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, ea recunoştea, însă, la New York, la o dezbatere organizată la sediul ONU, că provocarea cea mai mare pentru România este păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor. "Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupţie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situaţii în care s-a refuzat ridicarea imunităţii politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri prin ştiri false sau prin declaraţii publice de natură să slăbească încrederea în justiţie" - a rezumat şefa DNA istoria perioadei recente, în care majoritatea guvernamentală PSD-ALDE a fost acuzată că încearcă să stopeze lupta anticorupţie şi să-şi subordoneze magistraţii. 


Dincolo de polemici, rămân statisticile. În ultimii cinci ani sub şefia doamnei Kovesi, DNA a trimis în judecată 14 miniştri şi foşti miniştri şi 53 de parlamentari. 27 dintre aceştia au fost, deja, condamnaţi definitiv. În aceeaşi perioadă, Direcţia a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari. Recent, noul premier pro-european al Republicii Moldova vecină (ex-sovietică, majoritar românofonă), Maia Sandu, a anunţat că şi-ar dori un procuror european în fruntea parchetului general si a spus că i-a făcut în acest sens o invitaţie fostei şefe a DNA din România. Comentatorii sunt, însă, tot mai siguri că doamna Kovesi e viitoarea şefă a Parchetului European, care ar urma să devină funcţional anul viitor. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-22 11:33:00
Vizualizari: 782
TiparesteTipareste