Jurnal românesc - 22.07.2019

jurnal românesc - 22.07.2019 Subsecretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, s-a deplasat în weekend la Sulina, unde se desfăşoară una dintre taberele "ARC" la care participă copii din Republica Moldova și Ucraina.

Aproximativ 8.000 de cetățeni români care trăiesc în Israel au fost recunoscuţi de guvernul german drept supraviețuitori ai Holocaustului. Ca urmare a deciziei Berlinului, aceştia ar putea să primească o pensie lunară și o despăgubire retroactivă, scrie cotidianul Jerusalem Post. Potrivit hotărârii, inițiată de Ministrul israelian pentru Egalitate Socială, Gila Gamliel, urmașii legali ai imigranților români născuți după 1910 și care au murit după 1 iunie 2002, de asemenea vor putea cere o formă de compensație de la guvernul german. Recunoașterea va fi acordată celor care vin din 20 de orașe specifice, inclusiv Botoșani, Galați și Iași. De asemenea, sunt incluși cei care au fost ținuți în ghetouri, cei născuți până în 1928, cei care au imigrat în Israel după 1 octombrie 1953 și care nu au beneficiat anterior de o alocație lunară de supraviețuitor. Populația evreiască din România, care număra aproximativ 750.00 de oameni înainte de al Doilea Război Mondial, a fost decimată în timpul Holocaustului. Agerpres scrie că, potrivit estimărilor, între 380.000 și 400.000 de evrei români au murit în Holocaust.


Subsecretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, s-a deplasat în weekend la Sulina, unde se desfăşoară una dintre taberele "ARC" la care participă copii din Republica Moldova și Ucraina. Oficialul le-a transmis participanţilor că taberele ARC, prin toate activitățile derulate, sunt o ocazie să descopere România şi să se bucure că sunt români. Taberele "ARC" sunt organizate de MRP în perioada 1 iulie - 27 august 2019, în serii consecutive de câte 7 zile în Centrele de Agrement din Sulina, în județul Tulcea, Oglinzi, în județul Neamț, Căprioara, în județul Hunedoara, și Săcelu, în județul Gorj. La ediția din acest an sunt așteptați să participe peste 3.000 de copii și tineri români din comunităţile istorice şi din diaspora.


Universitatea din Bucureşti organizează, în perioada 22 iulie - 4 august, o nouă ediţie a Cursurilor de vară de limba română, de cultură şi civilizaţie românească. La ediţia din acest an vor participa 30 de cursanţi din 14 ţări din cele două Americi, Europa şi Asia. Tinerii vor participa la cursuri intensive de limba română, la ateliere de lucru şi la conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie românească, la evenimente culturale, precum şi la vizitarea unor muzee. Această şcoală de vară reprezintă cea mai veche iniţiativă a unei universităţi româneşti de a promova limba şi cultura română în lume. Manifestările datează din anii '60, când marele lingvist Alexandru Rosetti a iniţiat acest proiect la Sinaia, demers continuat vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu.


Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord şi Centrul pentru Tineret "Sfântul Voievod Ștefan cel Mare" organizează, în perioada 22 - 27 iulie, o tabără de vară în Dobrogea și în Delta Dunării pentru familiile de români stabilite în ţinuturile nordice ale Europei. Aceasta va include drumeții montane în "Parcul Național Munții Măcinului", un pelerinaj la Mănăstirea "Sfânta Maria" din Techirghiol, unde se află mormântul Părintelui Arsenie Papacioc și vizitarea portului Constanța cu obiectivele sale turistice, culturale și religioase. Punctul culminant al taberei îl constituie croaziera de o zi cu vaporul în Delta Dunării, concursul de pescuit și activitățile recreative. Peste 30 de copii vor fi prezenţi la tabăra de vară.


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-22 11:22:00
Vizualizari: 709
TiparesteTipareste