Românii din diaspora

românii din diaspora Numărul total al românilor din afara graniţelor este de aproximativ 9.700.000, conform datelor comunicate de către 70 de misiuni diplomatice ale României şi centralizate de ministerul de resort.

Anul aderării României la Uniunea Europeană a însemnat pentru peste o jumătate de milion de români momentul de plecare în afara graniţelor în căutarea unui trai mai bun. Fluxul migratoriu a continuat - şi continuă încă -  dar 2007 rămâne anul de vârf. 


Datele arată că, în prezent, aproximativ 9,7 milioane de români trăiesc în străinătate - aproximativ 5,6 milioane se află în diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice. Numărul a fost calculat de Ministerul Românilor de Pretutindeni în baza cifrelor comunicate de 70 de misiuni diplomatice ale României şi a fost prezentat de ministrul de resort. Natalia Intotero a precizat, însă, că numărul exact este greu de estimat, întrucât mulți dintre românii care pleacă nu își stabilesc domiciliul legal în țara-gazdă. Cei mai mulți dintre românii din diaspora se află în Italia  - peste 1 milion, Germania - 680 de mii, aceasta fiind şi destinația principală pentru emigranții români cu studii superioare, și Spania - 573 de mii. 


Motivele cel mai des invocate de cei care pleacă, a precizat ministrul, sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice şi corupţia. Iar procesul nu pare să fie încheiat, deoarece în ultimii ani, aproximativ 25% dintre românii care trăiesc în România și-au exprimat dorința de a se stabili definitiv în străinătate dacă vor avea posibilitatea. Natalia Intotero a anunţat că ministerul pregăteşte un proiect de lege privind reinserţia socio-profesională a românilor care vor să se întoarcă acasă, proiect ce va fi înaintat Parlamentului în septembrie. De asemenea, în august va începe a doua etapă a campaniei naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume", destinată informării prealabile a românilor, înainte de a lua decizia de a pleca în afara graniţelor, dar şi a celor care ar dori să revină acasă. Până atunci, în perioada imediat următoare, va avea loc o campanie de informare despre modalităţile de vot pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.


Natalia Intotero: "Am deschis o consultare cu românii din afara graniţelor şi le mulţumesc tuturor celor care ne-au transmis propuneri şi sugestii pentru îmbunătăţirea legislaţiei privind participarea la vot. În următoarea perioadă vom participa alături de colegi din Ministerul Afacerilor Externe, care au atribuţia de a organiza aceste alegeri şi secţii de votare pretutindeni în lume, şi de reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente la întâlniri cu români din afara graniţelor, pentru a le prezenta modalităţile de vot, timpul de vot, cum se pot înscrie pentru votul prin corespondenţă." 


Pe de altă parte, persoane şi ONG-uri româneşti din afara graniţelor au răspuns unor chestionare ale ministerului, iar rezultatele arată că şi-ar dori mai multă unitate în cadrul comunităţilor româneşti, mai multe posibilităţi de învăţare a limbii române şi o mai bună relaţie cu autorităţile române.www.rri.ro
Publicat: 2019-07-25 12:35:00
Vizualizari: 228
TiparesteTipareste