Modificările la Codurile Penale, invalidate de CCR

modificările la codurile penale, invalidate de ccr Codul penal şi de procedură penală sunt neconstituţionale şi se întorc în Parlament.

Modificările aduse în Parlament Codurilor Penal şi de Procedură Penală sunt neconstituţionale în ansamblul lor, a decis, luni, Curtea Constituţională a României cu unanimitate de voturi. Motivul invocat de judecători pentru decizia luată este că Parlamentul nu şi-a exercitat obligaţia de a efectua toate corelările textelor din Codurile Penale cu deciziile anterioare ale Curţii. Curtea a amânat de şapte ori luarea unei decizii în acest caz, până la pronunţarea de luni. 


Printre modificările contestate din Codul Penal amintim reducerea considerabilă a termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni cu un pericol social ridicat, concomitent cu reducerea termenului de prescripţie specială, mai exact, înjumătăţirea acestuia. De asemenea, înjumătăţirea pedepselor pentru delapidare şi abuz în serviciu, dacă autorii faptelor acoperă prejudiciul până la rămânerea definitivă a hotărârii, deci nu ca dovadă de îndreptare, dezincriminarea neglijenţei în serviciu. 


Modificările aduse Codului de Procedură Penală se refereau, între altele, şi la informaţiile obţinute în baza mandatelor de securitate naţională, care nu mai pot fi utilizate în dosare de drept comun, chiar dacă este vorba despre corupţie, viol sau omor. Alte schimbări se referă la interdicţia pentru procurori de a ridica de la percheziţie probe care dovedesc alte infracţiuni în afară de cea pentru care a fost autorizată percheziţia şi limitarea denunţurilor la maxim un an de la comiterea faptei. 


Cei care au contestat la CCR modificările codurilor penale au fost preşedintele Klaus Iohannis şi partidele de opoziţie USR şi PNL. Ei afirmă că prin aceste proiecte de lege promovate de majoritatea PSD-ALDE (la guvernare) se aduc asupra legislaţiei penale peste 300 de modificări, pe care le califică drept nocive. Klaus Iohannis a salutat decizia Curţii şi solicită Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse codurilor penale şi să revină asupra schimbărilor operate deja la legile justiţiei. 


Şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, cere Parlamentului respingerea în ansamblu a codurilor, iar eventualele modificări să fie făcute ulterior printr-un nou proiect de lege, supus consultării şi dezbaterii publice. La rândul său, USR cere, între altele, numirea şefilor din poliţie pe merit. 


Pe de altă parte, liderii coaliţiei de guvernare au anunţat că pregătesc o ordonanţă de urgenţă pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ. PSD şi ALDE au decis convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, iar premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că guvernul nu va pierde timpul. 


Decizia Curții Constituționale din România de a respinge modificarea codurilor penale a ajuns și în presa internațională. Reuters notează că de la preluarea puterii, în 2016, guvernul PSD a făcut o serie de modificări ale legislației și schimbări de personal care sunt considerate amenințări la adresa independenței justiției și care au stârnit îngrijorarea Uniunii Europene, a Departamentului de Stat al SUA, a mii de magistrați români, în timp ce Comisia de la Veneția a cerut abrogarea modificărilor.


www.rri.ro
Publicat: 2019-07-30 11:46:00
Vizualizari: 862
TiparesteTipareste