Jurnal românesc - 31.07.2019

jurnal românesc - 31.07.2019 Problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, aflaţi în pericol de a-şi pierde identitatea, dar şi cei din Harghita şi Covasna sau care trăiesc în diaspora, se vor afla pe agenda lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului

Problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, aflaţi în pericol de a-şi pierde identitatea, dar şi cei din Harghita şi Covasna sau care trăiesc în diaspora, se vor afla pe agenda lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, care se va desfăşura în perioada 12-17 august. Tema centrală a evenimentului este "România şi românii de pretutindeni, la un an de la Centenarul Marii Uniri". 

Printre subiectele abordate se numără evoluţiile din Republica Moldova, provocările privind păstrarea identităţii românilor din Ucraina, politicile de asimilare a românilor de către Serbia, situaţia românilor din Bulgaria, precum şi priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Harghita şi Covasna. Programul celei de-a 17-a ediţii va cuprinde totodată lansări şi prezentări de carte, spectacole folclorice, expoziţii de icoane, dar şi participarea la Liturghia oficiată cu ocazia hramului Mănăstirii "Adormirea Maicii Domnului", de la Izvoru Mureşului. La lucrări vor lua parte invitaţi de peste hotare, români din Covasna, Harghita şi Mureş, reprezentanţi ai statului român, ai societăţii civile şi ai mass-media. Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, cu sprijinul Guvernului României.


Ministerul pentru Românii de Pretutindeni anunță că la nivelul Guvernului au început demersurile pentru selectarea membrilor Colegiului pentru Consultarea Asociațiilor și Fundațiilor, organ consultativ, fără personalitate juridică, ce va funcționa pe lângă prim-ministrul României. Colegiul este alcătuit din 40 de membri, reprezentanți ai mediului asociativ, numiți prin decizie a prim-ministrului, pe o perioadă de 4 ani. Scopul acestuia este asigurarea participării societății civile la elaborarea politicilor publice și la dezbaterea unor subiecte importante pentru societatea românească. MRP invită astfel ONG-urile românești de pretutindeni, care doresc să fie selectate în acest Colegiu, să se înscrie la adresa comunicare@mprp.gov.ro. În urma centralizării înscrierilor, ministerul va transmite o listă cu propuneri Secretariatului General al Guvernului, care va face selecția finală. Detalii privind depunerea candidaturilor se găsesc pe site-ul mprp.gov.ro. Termenul-limită pentru transmiterea propunerilor este 12 august.


Aproape 3.000 de români din afara graniţelor s-au înscris, până marţi, pe platforma online a Autorităţii Electorale Permanente, pentru a vota la alegerile prezidenţiale programate la toamnă. 1.545 de cetăţeni au ales votul la secţia de votare, în timp ce 1.355 votul prin corespondenţă. Aplicaţia pentru înscrierea online în registrul electoral a fost deschisă pe 28 iulie, la adresa www.votstrainatate.ro. Portalul are două secţiuni: "Alegător în străinătate la o secţie de votare" şi "Alegător în străinătate prin corespondenţă". Formularele de înregistrare vor fi active până pe 11 septembrie. Alegerile prezidenţiale din România sunt programate să se desfăşoare pe 10 noiembrie - primul tur, şi pe 24 noiembrie - cel de-al doilea. Noutatea procesului electoral o reprezintă extinderea la trei zile a duratei de vot la secţiile din străinătate, precum şi prelungirea programului de vot până la ora 23 şi 59 de minute pentru românii care, la ora locală 21.00 - ora închiderii urnelor, se află în secţiile de vot sau la coadă în afara acestora.www.rri.ro
Publicat: 2019-07-31 12:15:00
Vizualizari: 157
TiparesteTipareste