Retrospectiva săptămânii 28.07. - 03.08.2019 UPDATE

retrospectiva săptămânii 28.07. - 03.08.2019 update Cazul Caracal a fost discutat în CSAT./ CCR - Modificările aduse Codurilor Penal şi de Procedură Penală în Parlamentul de la Bucureşti sunt neconstituţionale./ UNTOLD/ Simona Halep a fost decorată cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de cavaler.

Cazul șocant al dispariției celor două fete din Caracal a fost discutat în CSAT.

La Bucureşti, în analiza făcută în cadrul şedinţei CSAT s-a constatat că instituţiile care au responsabilităţi în domeniul securităţii cetăţenilor nu au funcționat cum trebuie în cazul dispariţiei a două fete de 15, respectiv 18 ani, de la Caracal.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că a existat o serie de deficiențe și a solicitat Guvernului ca, până la finalul lunii august, să elaboreze măsuri, norme şi proceduri de reacţie rapidă şi corelare a tuturor instituţiilor implicate, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Una din fete, răpită pe 24 iulie, a reuşit să sune a doua zi la numărul unic 112, gestionat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. 

STS nu a putut stabili locul exact în care se afla, iar operatorul şi, apoi, poliţistul cu care i-a făcut tinerei legătura telefonic, nu au ştiut să gestioneze cu profesionalism situaţia. Au trecut 19 ore de la primul apel al fetei la 112 până când poliţiştii au descins în imobilul lui Gheorghe Dincă, despre care fata a spus că a răpit-o şi violat-o.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat, sâmbătă, că, în urma analizelor asupra oaselor calcinate ridicate de la domiciliul lui Gheorghe Dincă, a rezultat profilul genetic al tinerei respective. Într-o postare pe Facebook, unchiului acesteia, persoană publică, a precizat că va cere o contraexpertiză internaţională. 

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, şi directorul STS, Ionel Vasilca, şi-au dat demisia, iar şeful Poliţiei Române, Ioan Buda, a fost demis, la fel şefi ai poliţiei locale, precum şi prefectul judeţului Olt, în care se află oraşul Caracal. 

Între timp, procurorul care a instrumentat iniţial cazul a fost suspendat din funcţie, iar dosarul a fost preluat de structura centrală a DIICOT, având în vedere complexitatea lui. În paralel, ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a declarat că printre măsurile aflate în pregătire se numără trecerea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 de la STS la MAI pentru a nu se mai pierde timp cu transferul apelului către Poliţie, Ambulanţă sau Pompieri.


CCR a decis că modificările aduse Codurilor Penal si de Procedură Penală in Parlamentul de la Bucuresti sunt neconstituţionale în ansamblul lor.

Modificările aduse Codurilor Penal şi de Procedură Penală în Parlamentul de la Bucureşti sunt neconstituţionale în ansamblul lor - a decis Curtea Constituţională a României. Judecătorii consideră că parlamentarii nu şi-au exercitat obligaţia de a corela modificările aduse Codurilor cu deciziile pronunţate anterior de CCR. Proiectele vor fi trimise în Parlament pentru a fi puse în acord cu deciziile Curţii. 

Modificările codurilor penale au fost contestate la CCR de preşedintele Klaus Iohannis şi de USR şi PNL (în opoziţie), ce afirmă că prin aceste proiecte de lege promovate de majoritatea PSD-ALDE se aduc asupra legislaţiei penale peste 300 de modificări, pe care le califică drept nocive. Curtea a amânat de şapte ori luarea unei decizii în acest caz. 

Printre modificările contestate din Codul Penal amintim reducerea considerabilă a termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiuni cu un pericol social ridicat, concomitent cu reducerea termenului de prescripţie specială, mai exact, înjumătăţirea acestuia. De asemenea, înjumătăţirea pedepselor pentru delapidare şi abuz în serviciu, dacă autorii faptelor acoperă prejudiciul până la rămânerea definitivă a hotărârii, deci nu ca dovadă de îndreptare, dezincriminarea neglijenţei în serviciu. 

Modificările aduse Codului de Procedură Penală se refereau, între altele, şi la informaţiile obţinute în baza mandatelor de securitate naţională, care nu mai pot fi utilizate în dosare de drept comun, chiar dacă este vorba despre corupţie, viol sau omor.


Peste 350 de mii de fani ai muzicii electro-dance sunt așteptați la Cluj-Napoca (nord-vest) la cel mai mare festival de muzică electronică din România - Untold.

Cel mai mare festival de muzică electronică din România - UNTOLD -  a început, joi,  la Cluj-Napoca (nord-vest). Organizatorii promit show-uri de neuitat la care sunt aşteptaţi în jur de 350.000 de persoane în toate cele patru zile de distracţie, care vin din peste 100 de ţări pentru a-i vedea pe cei peste 200 de artişti pentru care au fost amenajate 10 scene.  

Una dintre cele mai mari scene din Europa este amplasată în interiorul stadionului Cluj Arena. Evenimentul are un buget de aproximativ 14 milioane de euro. Ajuns la a cincea ediţie, Untold,  este un festival cunoscut atât pentru calitatea muzicii oferită de cei mai buni DJ din lume, cât şi datorită efectelor de lumini. Printre cei mai așteptați artiști la festival se numără Robbie Williams și Armin van Buuren.


La Mamaia, pe litoralul românesc al Mării Negre, a început târgul de carte Gaudeamus.

Târgul de Carte Gaudeamus Litoral, organizat de Radio România și aflat la a 11-a ediţie, îşi aşteaptă vizitatorii în Mamaia, cu oferte tentante de la zeci de edituri. Ei sunt aşteptaţi, timp de cinci zile, cu numeroase cărţi la reducere, cu evenimente speciale, lansări şi prezentări de carte, dar şi spectacole în fiecare seară, recitaluri ale unor apreciaţi interpreţi de muzică uşoară şi populară, precum şi demonstraţii de dans. Unul din proiectele sale de succes este "Cărţile se întorc acasă", prin care vizitatorii pot dona cărţi care vor ajunge la cei ce nu-şi permit să le cumpere.


Jucătoarea de tenis Simona Halep a fost decorată cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de cavaler.

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat-o pe jucătoarea de tenis Simona Halep cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de cavaler. Șeful statului i-a conferit sportivei această distincţie în semn de 'înaltă apreciere şi recunoaştere pentru câştigarea Trofeului de Tenis de la Wimbledon, pentru rezultatele sportive excepţionale obţinute de-a lungul carierei, pentru desăvârşirea poziţiei în rândul celor mai bune jucătoare ale lumii, precum şi pentru talentul, dăruirea, devotamentul şi profesionalismul puse în slujba afirmării sportului românesc pe plan internaţional şi popularizării acestuia în rândul tinerilor". 

În prezent pe locul 4 WTA, Simona (27 de ani) a fost lider mondial al tenisului feminin mondial în două rânduri, între 2017 și 2019. A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, fiind, din acest punct de vedere, a zecea din istorie în clasamentul longevității ca lider al circuitului. Alaturi de Wimbledon 2019, ea a mai castigat, anul trecut, un turneu de Mare Slem, cel de la Roland Garros.



www.rri.ro
Publicat: 2019-08-03 14:18:00
Vizualizari: 1006
TiparesteTipareste