Popas cultural la Iaşi

popas cultural la iaşi Astăzi vă propunem să vizitaţi Iaşiul, oraş din nord-estul ţării, ce a fost declarat, în anul Centenarului României moderne, 2018, "Capitală istorică" a României.

Astăzi vă propunem să vizitaţi Iaşiul, oraş din nord-estul ţării, ce a fost declarat, în anul Centenarului României moderne, 2018, "Capitală istorică" a României. Iașul a fost capitala Principatului Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite (Moldova şi Ţara Românească) între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918, în primul Război Mondial, când Bucureștiul se afla sub ocupație germană.


Urmele istoriei sunt preţuite aici, paşii călătorului putându-se opri pe străzi care poartă numele unor personalităţi culturale şi istorice. Iar pentru a cunoaşte mai bine trecutul bogat al acestei destinaţii, puteţi alege oricând tururi ghidate, care, la cerere, sunt făcute şi în principalele limbi de circulaţie internaţională. Un circuit consacrat porneşte din punctul zero al oraşului, Piaţa Unirii, cu toate obiectivele: statuia lui Alexandru Ioan Cuza, Palatul Braunstein, strada Cuza Vodă, clădirea Teatrului Naţional, complexul Mitropolitan, palatul Roznovanu, biserica catolică. De la Teatrul Naţional călătorul urmează pietonala oraşului, pe care ajunge la Palatul Culturii, simbolul oraşului. 


Coralia Costaş, şef secţie relaţii publice, proiecte, marketing şi logistică, în cadru Complexului muzeal naţional Moldova, ne aşteaptă aici: "La Palatul Culturii, în primul rând vă aşteptăm pentru a vă bucura de arhitectura minunată, în stil neogotic. Este una dintre cele mai mari clădiri din Iaşi, până nu demult, cea mai înaltă, care adăposteşte astăzi patru muzee: Muzeul de artă, Muzeul de istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii Ştefan Procopiu şi Muzeul etnografic al Moldovei. Fiecare din aceste muzee prezintă publicului mai mult expoziţii temporare. 

La Muzeul de istorie a Moldovei avem, de exemplu, avem expoziţia: "Curtea domnească din Iaşi, o istorie redescoperită", dar şi "Socializare şi divertisment la 1900", precum şi expoziţia dedicată civilizaţiei Cucuteni. Pe lângă acestea, în această primăvară a fost deschisă o expoziţie inedită, ca temetică şi ca simţuri implicate în descoperirea ei: expoziţia "Olfactiv. Mirodenii, răşini, parfumuri şi miresme din antichitate până în epoca modernă". Aceasta a avut şi un atelier, în cadrul căruia participanţii, în special copii, care făceau întâi o vizită în expoziţie, iar apoi li se explica parcursul acestor morodenii din Orientul apropiat până pe teritoriul ţării noastre. La Muzeul Ştiinţei şi tehnicii Ştefan Procopiu avem două expoziţii: inginerie şi mecanică, care evocă o epocă deja apusă. Tot aici mai există expoziţia "Retrotehnica"în care vizitatorii pot parcurge foarte rapid săli care prezintă optică, orologerie, maşini de calcul, maşini de scris, diverse obiecte de uz casnic, precum primele aspiratoare, maşini de cafea şi de ceai, telefoane foarte vechi."


La etaj pot fi vizitate Muzeul etnografic şi Muzeul de artă. La Muzeul de artă, sunt deschise două expoziţii de scurtă durată: "Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași" şi "Maestrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași". Iar Muzeul etnografic găzduieşte expoziţia "Fotografia, document etnografic", un dialog peste timp între obiectele colecţiei muzeale în vârstă de peste un secol şi imaginile satului de azi, care mai păstrează în oarecare măsură elemente tradiţionale, după cum ne-a mai spus Coralia Costaş, care ne-a anunţat că din luna august va fi inaugurată o expoziţie de scoarţe şi ne-a lansat o invitaţie: 

"Aşteptăm vizitatorii la Palat şi nu numai! Mai avem în Iaşi încă trei muzee, respectiv Muzeul Unirii, Muzeul Kogălniceanu şi Muzeul Cosmin Cernătescu."


Începând din mai anul acesta şi până în 1 mai 2020, Iaşul este Capitala Tineretului din România, program național destinat tinerilor. În cadrul programului, Palatul Culturii a desfăşurat în acestă vară un atelier de ceramică, în care, sub îndrumarea unui artist ceramist, participanţii au avut ocazia să îşi picteze propriile vase. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-08-07 11:30:00
Vizualizari: 857
TiparesteTipareste