Ardei copţi

ardei copţi Un deliciu gastronomic al verii şi al toamnei îl reprezintă ardeii copţi, pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante.

Un deliciu gastronomic al verii şi al toamnei îl reprezintă ardeii copţi, pregătiţi şi prezentaţi în mai multe variante. Unele restaurante, în special cele care oferă preparate tradiţionale româneşti, uneori şi pensiunile oferă şi ardei copţi.


Prepararea salatei de ardei copţi nu este complicată. Trebuie aleşi ardei graşi mai mari şi mai drepţi pentru a putea fi copţi uniform. După ce au fost spălaţi, ardeii sunt puşi la copt pe o tablă încinsă, pusă pe aragaz la foc mediu. Ardeii trebuie rotiţi pe toate părţile pentru a se coace uniform şi nu trebuie lăsaţi prea mult pe plită pentru pentru a nu se înmuia foarte tare. 

După ce s-au copt, ardeii trebuie săraţi şi puşi pentru un sfert de oră într-un castron acoperit pentru ca pieliţa să poată fi îndepărtată uşor. Nu este indicată spălarea ardeilor copţi deoarece îşi pierd gustul. Pot fi serviţi ca atare, după ce au fost înmuiaţi într-un sos alcătuit din ulei, oţet şi apă, iar deasupra lor sunt presarate frunze de pătrunjel, tocate mărunt, atât pentru aromă, cât şi pentru aspectul estetic. 

Oţetul poate fi înlocuit cu zeamă de lămâie. Ardeii copţi pot fi serviţi, de asemenea, alături de salata de vinete. La prezentarea pe platou, ardeii copţi au codiţa înfăşurată într-o folie de staniol exact ca pulpele de pui.


În alte variante, ardeii copţi pot avea un sos alb, având ca ingredient principal smântâna, sau un sos de roşii, în care poate fi adăugată ceapă călită. O variantă mai deosebită ar fi ardeii copţi cu măsline, cu usturoi şi cu peşte file. În acest caz, trebuie îndepărtate cotoarele cu seminţe ale ardeilor copţi, iar pulpa de ardei trebuie întinsă pe fundul unui vas de sticlă, rezistent la foc, uns în prealabil cu puţin ulei. 

Peste stratul de ardei din vas se aşează bucăţi de peşte file, măsline fără sâmburi şi puţin usturoi tocat, după care se condimentează cu puţin piper. Vasul trebuie introdus în cuptor şi lăsat cam 20 ... 30 de minute, până când peştele începe să se rumenească.



www.rri.ro
Publicat: 2019-08-30 12:05:00
Vizualizari: 1531
TiparesteTipareste